eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Mit tapasztaltak a friss diplomások az álláspiacon?

Munkakörülményeiket jónak tartják, fizetésükkel és karrierlehetőségeikkel azonban elégedetlenek a friss diplomások - derül ki az egyetemek, főiskolák által készített pályakövetési felmérésekből. Egyelőre nehezebben találnak állást a bolognai rendszerben végzett hallgatók a hagyományos, ötéves képzésben résztvevőknél - mondta el az Inforádiónak az Educatio Kft. felsőoktatási igazgatója.

Óriási a különbség a képzési területek között abból a szempontból, kinek milyen lehetősége van állást találni diploma után - közölte az Educatio Kft. felsőoktatási igazgatója.

A bölcsészek és a társadalomtudományi karokon végzettek közül kevesebben mondták azt, hogy a szakmájukban tudtak elhelyezkedni. Persze kérdés, mit jelent ez a szakma, hiszen mindkettő elég széles terület - tette hozzá. Ezzel szemben például a jogászoknál és a mérnököknél jóval nagyobb azok aránya, akik a szakterületüknek megfelelő állást találtak - mondta Horváth Tamás.

A bolognai rendszerben, hároméves alapképzés után végzők első csoportja tavaly került ki a felsőoktatási intézményekből. Így még korai lenne megítélni az elhelyezkedési esélyeiket - hangsúlyozta a szakember.

A most nyilvánosságra hozott pályakövetési adatokból azonban látszik, hogy a munkaerőpiac egyelőre nehezebben ismeri el ezeket a diplomákat, ezért a bolognai rendszert választók lassabban találnak állást, mint a hagyományos képzésben végzettek - szögezte le az igazgató.

A friss diplomások körében tapasztalható munkanélküliség viszont szinte elhanyagolható mértékű, csupán néhány százalékra tehető - tájékoztatott Horváth Tamás. Szerinte ez is inkább átmeneti állapot lehet, mint tartós állástalanság.

Az igazgató elmondta azt is, hogy a legutóbb végzettek alapvetően elégedettek a munkaerő-piaci helyzetükkel. Két területen azonban ez kevésbé jellemző. Az egyik a jövedelem, a másik pedig a karrierlehetőségek - jegyezte meg.

Hanganyag: Szabó Fruzsina

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×