eur:
402.1
usd:
366.1
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Miért éri meg Magyarországnak a soros uniós elnökség?

Az előző kormány által tervezettnél kevesebb pénzből oldja meg a kabinet a magyar uniós soros elnökséghez kötődő teendőit - hangsúlyozta az InfoRádiónak Robák Ferenc kormánybiztos.

Magyarországon az uniós elnökség fél éve alatt mintegy 250 rendezvény lesz, a hivatalos események többségét azonban Brüsszelben tartják - mondta az InfoRádiónak a magyar soros uniós elnökség operatív ügyeiért felelős kormánybiztos.

Robák Ferenc hangsúlyozta: a legnagyobb kihívás az, hogy költségtakarékosan, hatékonyan és megfelelő színvonalon biztosítsák a helyszíneket. A miniszteri találkoznak zömében a gödöllői kastély ad majd otthont, de lesz tanácskozás Debrecenben és Balatonfüreden is. A szakértői helyszínek egyik központja a Néprajzi Múzeum lesz Budapesten.

Az előző kormány 2010-re 9 milliárd forintot szánt a szükséges kiadásokra, ebből 2,1 milliárdot egy meg nem valósult ingatlaneladáshoz kötött, vagyis idén ennyivel kevesebből kell gazdálkodni - emelte ki a kormánybiztos, hozzátéve: kénytelen voltak megtakarítani és átcsoportosítani.

Robák Ferenc elmondta, 40-50 ezer ember érkezik Magyarországra a tanácskozásokra, ebből 10-15 ezren miniszteri vagy államtitkári szintű találkozókra jönnek. A kiadásokon túl bevétellel is kalkulálni lehet: becslések szerint a magyar állam 2-2,5 milliárd forintot profitál közvetlenül az uniós elnökség megrendezéséből és az ide érkező vendégekből.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×