eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Elismerje-e az állam az egyházi esküvőt? - Hetilapszemle

A Heti Válasz az egyházi esküvők állami elismertetése körüli vitákról közöl írást, a Figyelő Bogsch Erikkel, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójával készített interjút.

A Heti Válasz az egyházi esküvők állami elismertetése körüli vitákról közöl írást. A kormánypártok képviselői az elmúlt években többször is úgy nyilatkoztak, hogy megszüntethetné a felesleges hivatalai procedúrát, ha a templomban kötött házasságot az állam is elismerné; a javaslat már a Fidesz 2006-os választási programjában is szerepelt. A múlt héten két jobbikos országgyűlési képviselő nyújtott be ugyanerről törvényjavaslatot: Novák Előd és Dúró Dóra azt kezdeményezi, hogy a szertartást végző lelkészek egy formanyomtatványon jelenthessék be az anyakönyvi hivatalokban a templomi házasságkötést, így az állami esküvő megmaradna ugyan, de egyszerű regisztrálási eljárássá egyszerűsödne. A lap információi szerint a Fidesz - korábbi egyértelmű álláspontjával ellentétben - egyelőre nem foglalkozik a témával, a katolikus egyház vezetői ugyanis nem támogatják az ötletet. Attól tartanak, hogy ha minden felekezet megkapja ezt a lehetőséget, akkor nehéz lesz kiszűrni a kétes szervezeteket, ráadásul - ha egyszer Magyarországon is úgy döntenek, hogy az azonos nemű párok is egybekelhetnek - elképzelhető, hogy homoszexuálisok sora fogja követelni a templomi esküvőt.

A Figyelő Bogsch Erikkel, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatójával közöl interjút. A cégvezető a lapnak úgy nyilatkozott: a svájci székhelyű, elsősorban nőgyógyászati gyógyszerek fejlesztésére szakosodott Preglem részvényeinek felvásárlásával nyugat-európai kereskedelmi hálózatot építenek ki. Fő céljuk egy jelenleg még nem törzskönyvezett mióma-gyógyszer bevezetése, amely akár évi 100-200 millió eurós bevételt is hozhat. Bogsch Erik hozzátette: a Richter a jövőben is részt venne korai fázisban lévő projektekben, elsősorban a nőgyógyászat területén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×