eur:
391.04
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Színész, sportoló és korelnök az induló polgármesterek között

Október 3-án a rendszerváltás óta hatodik alkalommal rendeznek önkormányzati választást Magyarországon. Érdekességek a hivatalban lévő polgármesterekről, illetve a mostani választásokon induló polgármester-jelöltekről:

A 3176 magyarországi település (közigazgatási egység) közel egytizede - szám szerint 328 - város. A települések mintegy 17 százalékát (539), a városok közel egytizedét (33) irányítja polgármesternő. A rendelkezésre álló adatok szerint a polgármesterek közül több mint 120-an 1990 óta folyamatosan betöltik e tisztséget, köztük a most távozó Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere is.

A jelenlegi polgármesterek közül számosan a rendszerváltozást megelőzően kerültek településük élére, amelyet azóta is irányítanak. A legrégebb óta hivatalban lévők közt van Pásztor Béla, aki negyvenöt éve, 1965 óta Veresegyház első embere és Katona Gyula, aki 1973 óta Nyíracsád polgármestere. Berencsi Béla (Ibrány) és Szilágyi Menyhért (Csorvás) 35 éve, Bardi Béla László (Gyulaháza) 1976 óta áll települése élén. (Közülük a tisztségért a mostani választáson is megméreti magát Pásztor Béla, Berencsi Béla, Szilágyi Menyhért és Bardi Béla László, mindegyikük függetlenként.)

A polgármester asszonyok között az egyik legtapasztaltabb Zsadányi Lászlóné, Hernád 1984 óta, valamint Farkas Jánosné, Magyarcsanád 1987 óta hivatalban lévő polgármestere. Hivatali idejét tekintve a "legfiatalabb" Maros Éva Mária, a Veszprém megyei Szápár község polgármestere, akit idén március 28-án választottak meg.

Életkorukat tekintve a legidősebbek között van Szilágyi Menyhért (Csorvás), Dénes Tibor (Sárvár), Gajdács János (Gerendás), Tompa Vilmos (Kál), ők mind a négyen 1936-ban születtek, míg a legfiatalabbak közt található az 1981-es születésű Bóna Zoltán, Dunavarsány és Kocsis Máté, a budapesti VIII. kerület polgármestere.

A 2010. áprilisi parlamenti választások eredményeként az Országgyűlés május 14-i alakuló ülésén a 386 képviselő között 46 városi polgármester foglalt helyet. A parlament 16 megyei közgyűlési elnöke közül 13 a Fidesz, kettő a KDNP, egy pedig az MSZP frakciójában ül.

A parlamentnek jelenleg összesen 68 polgármester a tagja, akik közül 56 a Fidesz, hat a KDNP, négy az MSZP, egy az LMP padsoraiban foglal helyet, egy pedig független képviselő (Edelény polgármestere, Molnár Oszkár). A 68 polgármester közül negyvenen városi önkormányzatot igazgatnak (közülük 32-en a Fidesz, négyen a KDNP, hárman az MSZP frakciójában ülnek, egy képviselő pedig független; 19-en községi önkormányzatot vezetnek (17-en közülük a Fidesz padsoraiban ülnek, egy-egy polgármester pedig az LMP, illetve a KDNP képviselői között). A parlamenti képviselők között kilencen egyben budapesti kerületi önkormányzatok első emberei.

Az új kormány május 29-i megalakulása óta az összeférhetetlenségi törvény miatt több polgármester, illetve egy megyei közgyűlési elnök is távozott tisztségéből - Bencsik János tatabányai, Fazekas Sándor karcagi, Szászfalvi László csurgói, Tállai András mezőkövesdi, V. Németh Zsolt vasvári, és Warvasovszky Tihamér székesfehérvári polgármester, valamint Domokos László Békés megyei közgyűlési elnök.

Nagy nevek

Az októberi polgármester-választáson olyan ismert emberek is megmérettetik magukat, mint Miklósa Erika (Bakonykúti) Liszt Ferenc-díjas operaénekesnő, Pető Tibor (Vác) kétszeres világbajnok evezős, Kozmann György (Paks) többszörös világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes kenus, Balassa Péter (Szombathely) a Haladás labdarúgó csapatának korábbi kapitánya, Janicsák István zenész (Budapest, XIV. kerület).

A rendszerváltás óta több, korábban nem a politika területén ismertté vált személyt is polgármesterré választottak, így többek között Nagy Bandó András humorista 1990 októberétől tíz hónapig Orfű, Dömsödi Gábor tévés műsorvezető pedig 2003-2006 között Bokor község első embere volt, utóbbi most Pásztón indul a polgármesteri posztért.

A jelenlegi polgármesterek között van Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, aki négy éve Győr polgármestere, Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, Magyarföld község polgármestere, akit a közelmúltban a kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatójának neveztek ki, valamint Halász Gábor, Kiskutas község vezetője is, akit a nézők korábban egy népszerű televíziós sorozatban ismertek meg. A mostani választáson mindhárman megmérettetik magukat ismét.

Az önkormányzati választásokon összesen 406 szervezet állított jelöltet és listát; a közösen jelöltet, listát állító szervezetekből kialakult szövetségek száma 58. A több mint 3100 település vezetéséért összesen 8834 polgármesterjelölt indul, ezek közül 1759 élvezi jelölőszervezet támogatását, a független jelöltek száma 7075.

A polgármesteri címért a parlamenti pártok közül a Fidesz és a KDNP támogatásával 928-an, a Fidesz önálló jelöltjeként 183-an, a KDNP jelöltjeként kilencen indulnak (a Pest megyei Abonyban, Alsónémediben, Biatorbágyon, Csobánkán, Mikebudán, Perőcsényben, a Vas megyei Bőn és Gyöngyösfalun, valamint a Veszprém megyei Felsőörsön); 214-en a Jobbik, 181-en az MSZP, 26-an az LMP támogatásával indulnak.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×