eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Családi adózással kombinálják az egykulcsos adórendszert - a nap hírei

A vártnak megfelelően alakulnak a bankadó-bevételek. Több mint 350 ezer autót hív vissza a BMW a fékrendszer lehetséges meghibásodása miatt. A nap legfontosabb hírei.

Világszabadalomnak nevezte a január elsejétől tervezett, egykulcsos adórendszert a miniszterelnök. Orbán Viktor az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: ezt kombinálják majd a családi adózással, és ezzel együtt a rendszer nem lesz bonyolultabb. A kormányfő úgy fogalmazott: ígéretet kapott Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől arra is, hogy jóval egyszerűbb lesz az adórendszer, és a bevallás valóban nem lesz nagyobb egy söralátétnél. Szólt arról is, hogy fontos célja a kormánynak a gyerekvállalás ösztönzése. Mint mondta: ma az 1 millió munkahely mellett 1 millió gyermek is hiányzik Magyarországon. Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy több gyerek vállalása ne tegye tönkre a családokat és a szülők dönthessenek arról: otthon maradnak-e, vagy munkát vállalnak a gyereknevelés mellett.

Az időseket érintő változások végrehajtása előtt felmérné igényeiket a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Tarlós István szerint ma az idősek gyakran nem azt kapják, amire valóban szükségük van. A politikus egy III. kerületi gondozó intézményben tett látogatásán hangsúlyozta: az idősebb korosztályokat nem tájékoztatják megfelelően a környezetükben történő változásokról sem.

Az önkormányzati választáson való részvételre kérte az állampolgárokat az MSZP. A párt elnöke és főpolgármester-jelöltje is úgy véli: minden szavazatra szükségük lesz. Mesterházy Attila a párt kampányzáróján azt kérte a megjelentektől, hogy a fővárosban támogassák Horváth Csabát és a 22 szocialista kerületi polgármesterjelöltet.

A 23 kerületet formázó puzzle-darabokból rakták ki Budapest térképét az LMP polgármester- és képviselőjelöltjei a párt fővárosi kampányzáróján. Az LMP politikusai a többi között a környezetvédelem nagyobb szerepét, az építészeti értékek megőrzését és a kulturális élet élénkítését, nevezték legfőbb céljuknak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a tervezettnek megfelelően alakulnak a bankadó-bevételek. A tárca közölte: a pénzintézetek a csütörtöki határidőre befizették az éves adó felét, ami jelentősen hozzájárul a költségvetési stabilitáshoz, és a hiánycél tartásához. A pénzügyi szervezetek összesen 182 milliárd forint adófizetési kötelezettségről számoltak be. Ez az előzetes számítások szerinti összeg 97 százaléka.

Hétfőn az Országgyűlés elé terjeszti a lakáshitelesek megsegítéséről szóló javaslatot a Fidesz. Az indítványt kidolgozó Rogán Antal és Kósa Lajos közölte: a korábban jelzett 8 pontból hetet tartalmaz a jogszabály, a csomagban már nem szerepel az úgynevezett tisztalappal indulás joga. A javaslatok között van egyebek mellett az ügyfélnek hátrányos egyoldalú szerződésmódosítás és az önkényes kamatemelés tilalma, a középárfolyam alkalmazásának előírása, valamint az ingyenes előtörlesztés lehetősége.

Hűtlen kezelés miatt ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést a Fővárosi Főügyészségen a 4-es metró-beruházás vizsgálatakor talált szabálytalanságok miatt az Állami Számvevőszék. A szervezet jelentése megállapítja: a 4-es metró építését előnytelen szerződések, hibás lebonyolítás és nem megalapozott határidők jellemzik. A Fővárosi Önkormányzat szerint megkérdőjelezhető a jelentés szakmaisága és jóhiszeműsége is.

Elmarad a fegyveres és rendvédelmi dolgozók szombatra tervezett demonstrációja. Erről a Belügyminisztériumban tartott egyeztetés után döntött a Szolgálati Jogviszonyban Állók Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldala. Bárdos Judit, a fórum ügyvivő elnöke közleményében hangsúlyozta: 11 szakszervezet aláírta az egyes rendészeti törvények módosításáról szóló megállapodást a tárca vezetőjével.

A rossz időjárás miatt lemond a Tibet és Nepál határán álló, 8201 méter magas Cso-Oju-hegycsúcs meghódításáról a magyar csapat. Vincze Szabolcs, az expedíció sajtófőnöke közölte: Kollár Lajos, a csoport vezetője reggel arról tájékoztatta, hogy mindenki jól van. A hegyen korábban két csapatot is lavina sodort el, de a balesetekben senki nem halt meg.

Több mint 350 ezer autót hív vissza a BMW a fékrendszer lehetséges hibája miatt. A német gyártó közölte: világszerte 345 ezer, 2002 és 2008 között készült 5-ös, 6-os és 7-es BMW-t, valamint 5.800, 2003 és 2010 között gyártott Rolls-Royce Phantom típusú limuzint rendelnek szervizre, mert előfordulhatnak problémák a fékrásegítő berendezéssel. A cég hangsúlyozta: a lehetséges hiba miatt nem történtek balesetek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×