eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália

Megint áradás fenyegeti Edelényt

Ismét fenyegeti Edelényt az áradás. A települést védő gátak nagyon rossz állapotban vannak, állami segítség pedig még nem érkezett a helyreállításhoz - mondta az InfoRádiónak Molnár Oszkár polgármester.

A helyzet egyáltalán nem megnyugtató, a térségben a múlt héten hatvan milliméternyi csapadék esett, kedd este óta pedig újra szakad az eső - tájékoztatott Edelény polgármestere. Molnár Oszkár közölte: a Bódva gátja ugyanolyan állapotban van, ahogy az árvíz után maradt. Húsz méteres szakaszon teljesen elmosta az ár, ott homokszákokkal tömték be a rést. Több helyütt pedig karéjszerűen mart bele a víz.

A polgármester szerint a legfontosabb teendő a gát helyreállítása lenne, hogy a településnek legalább olyan védelme legyen, mint az áradások előtt. Hosszabb távon pedig újjá kellene építeni a gátrendszert, illetve tározókat létrehozni a Bódva felső völgyében. Mindez jelentősen javítaná az itt élők esélyeit a következő árvíz ellen - szögezte le.

Molnár Oszkár azt is elmondta, hogy több mint egy hónapja levelet írt Illés Zoltánnak, és a Parlamentben személyesen beszélt a környezetvédelmi államtitkárral a gondjaikról, előrelépésről azonban nem hallott.

A polgármester találkozott Bakondi Gyöggyel is, tőle kérdezte meg, mit tud a gátak helyreállításáról. A katasztrófavédelem vezetője akkor azt mondta, hogy a kormány már döntött az erre szánt források elkülönítéséről.

Molnár Oszkár megjegyezte: a helyreállításért felelős, az állami tulajdonú gátakat kezelő Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság nem tudott tájékoztatni a rendelkezésre álló összegről, és arról sem, hogy kell-e közbeszerzést lefolytatni annak megszerzéséhez. így nagyon sok a kérdőjel ebben az ügyben - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×