eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Papcsák: Lesznek még ügyek

Várhatóan újabb ügyekről számol be a közeljövőben az elszámoltatási kormánybiztos - hangzott el a "Látleletek 2010 őszén" című konferencián, ahol szó volt még közigazgatási, oktatáspolitikai és idősügyi kérdésekről.

Várhatóan a MÁV 2006-os mozdonybeszerzésének szerződéseit, a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatos kontraktusokat és az Omninvest-ügyet is vizsgálják majd az illetékes szervek és az elszámoltatási kormánybiztos.

Papcsák Ferenc a Látleletek 2010 kora őszén című budapesti konferencián kiemelte: szeretnék elérni, hogy ne indulhassanak közbeszerzései eljárásokon olyan cégek, amelyek nem tárják fel valós tulajdonosi hátterüket.

Az elszámoltatási kormánybiztos az úgynevezett köztávoltartásról azt mondta: céljuk, hogy akit a közpénzek felhasználásával kapcsolatban jogerősen elítélnek, az ne férhessen a közforrások közelébe, továbbá nem pályázhatna, nem lehetne köztisztviselő, közalkalmazott, és nem lehetne tagja népképviseleti szervnek sem.

Papcsák Ferenc kiemelte, hogy négy ügycsoportot vizsgál: privatizációs tranzakciókat, tanácsadói, megbízási, bérleti szerződéseket, az európai uniós források felhasználását, valamint a ppp-konstrukcióban megvalósuló beruházásokat.

Semjén Zsolt szerint nagyon fontos, hogy a jobboldal saját értékeit maga definiálja. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: az a nagy tanulsága az elmúlt évtizednek, ha nem a jobboldal definiálja a saját értékeit és értelmezését egy adott helyzetről, hanem az ellenfelek, abból a jobboldal nem jön ki jól. A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke hangsúlyozta, hogy a mostani kétharmados győzelemnek az volt az alapja, hogy végre egyszer a jobboldal definiálta a politikai mezőt.

Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint közérthető jogszabályokra van szükség, minőségi szolgáltatást kell nyújtani az emberek adóforintjaiból. Rétvári Bence kiemelte az állam és állampolgárok közötti bizalom helyreállításának fontosságát.

A kormányváltás után rendkívül átpolitizált közigazgatással találkoztunk, a legnagyobb törés 2006-ban következett be, amikor Gyurcsány Ferenc nekiugrott a közigazgatásnak, s azokat, akik csak szakmai alapon igyekeztek munkájukat végezni - a közigazgatási és helyettes államtitkárokat - kiiktatta a rendszerből.

Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár a készülő új felsőoktatási törvényről azt mondta, hogy korrigálni szeretnék az egyetemek vezetési struktúrájában bekövetkezett torzulásokat, fékezni kell a tömegessé váló képzést, és változtatni kell a kreditrendszeren.

Iván László, a Fidesz nyugdíjas tagozatának elnöke az idősügyről szólva azt mondta, hogy az elmúlt nyolc év nem csökkentette, hanem felerősítette a negatív idősképet, szembeállította az időst az időssel és a többi nemzedékkel egyaránt. Hozzátette: javítani kell a nyugdíjasok megélhetési feltételein, és meg kell teremteni a munkába állás feltételeit.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke, aki nem tudott jelen lenni a konferencián, levelében azt írta, ideje a számonkérésnek, mert a szocialista kormány 2004-ben megmutatta, hogy képesek a nemzet egésze ellen tüzelni polgártársaikat. A Királyhágó-melléki református püspök hangsúlyozta, az autonómia nem cél, hanem eszköz az erdélyi magyar közösség megmaradása és fejlődése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×