eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Felkészült a kormány Brüsszel ellenállására - lapszemle

A bajba jutott lakáshitelesek megsegítésére alapítandó Nemzeti Eszközkezelő Társaság sorsa az unióval folytatott tárgyalásokon dől el - írja a Népszabadság.

Az ügyben egyelőre két dolog biztos: a hiányt ezzel nem lehet növelni, és a hitelt az adósnak kell visszafizetnie. Az EU esetleges ellenállására a kormány is fel van készülve. A lap úgy tudja, Orbán Viktor miniszterelnök Kötcsén is beszélt arról, hogy "nagy meccs lesz... Az unió ugyanis megpróbálja megakadályozni a nemzetállamokat, hogy létrehozzanak ilyen társaságokat." A kormány őszi jogalkotási tervében az szerepel, hogy októberben kerülhet a parlament elé a társaságról szóló törvény.

A Magyar Nemzet értékelése szerint rácáfoltak az újabb gazdasági válságtól tartó aggodalmakra tegnap a pénzpiacok: a magyar és az ír állampapírok iránt is hatalmas volt az érdeklődés. A válság réme azután sejlett fel, hogy a minap felvetődött: Írország is annyira eladósodott, hogy a Nemzetközi Valutaalap segítségére szorulhat. Reménykedhetünk tehát abban, hogy nyugodtabb hetek várnak a devizahiteleiket törlesztő adósokra, akiknek terhei októberben a külföldi és belföldi események hatására enyhülhetnek, legalábbis a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárának véleménye szerint. Kármán András a lapnak adott interjújában elmondta: a kormány a következő hónapban a nyilvánosság elé tárja a jövő évi költségvetés főbb ismérveit, s ez megszüntetheti a Magyarországot övező bizonytalanságot.

Az Indexnek írt olvasói levelek szerint sokkal rosszabb állapotok uralkodnak a Ferihegyi repülőtéren, mint azt az internetes portál korábbi cikkében lefestette. Az olvasók leginkább a Budapest Airport közkapcsolati igazgatójának szavait cáfolták, amely szerint a sorban állások ellenére senki nem kési le a gépét. Az egyik panaszos két órás sorban állás után maradt le a müncheni gépről tizedmagával. Egy fiatalember pedig 2,5 órán keresztül várakozott, majd miután szóvá tette, hogy tíz perc múlva megy a gépe, és hová menjen, azt a választ kapta az illetékestől, hogy "Vissza a sorba!".

A hazai műemlékvédelmi ingatlanok felújítása a fejlesztők számára egyértelműen jó üzletet jelentene, ha nem lennének hiányosságok és vitatható pontok a jogszabályi háttérben - állítja a Világgazdaság. Ha egy fejlesztő cég egy védett épület sorsát veszi a kezébe, számolnia kell azzal, hogy a terveit és elképzeléseit csak addig a pontig engedheti szabadjára, ameddig az eredeti állapotnak megfelelően végzi a felújítást. A jogszabályi módosítások között kiemelten fontos lenne a műemléki védettségi szintek differenciálása, valamint az eljárási rend felülvizsgálata.

A Napi Gazdaság beszámol arról, hogy az Alkotmánybíróság nem kaszálta el a tevékenységre jellemző keresetre vonatkozó szabályozást, így a vállalkozóknak fel kell készülniük piaci értékének dokumentálására. Így a jövedelemadó-törvény szerint az idén januártól az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozások személyesen közreműködő tagjai tevékenységük piaci értéke után kötelesek adót és járulékokat fizetni. A jogszabály-módosítással arra a problémára kerestek megoldást, hogy a vállalkozók jelentős része jövedelmének tetemes hányadát osztalékként veszi ki, bér jellegű adókat és járulékokat pedig csak a minimálbér után fizet.

A Pénzcentrum.hu összeállítást közöl azokról az extra autós felszereltségekről, amelyekről egy magyar sofőr csak álmodhat. Az egyik német gyártó nemrégiben rukkolt elő egy olyan holttér-figyelő rendszerrel, mely egy program és néhány szenzor segítségével figyeli a mögöttes forgalmat, és sávváltás előtt figyelmezteti a sofőrt, amennyiben a holttérben autót észlel, vagy a másik sávban nagy sebességgel érkezik egy másik jármű. A másik az érzékeny légzsák, amely az ütközéskor érzékeli, hogy milyen magas és hány kilogramm az utas, és ennek megfelelően fújja fel a zsákot. Olvashat még ezek mellett éjjellátó-, forgalom- és fáradtságfigyelő rendszerekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×