eur:
385.49
usd:
354.27
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Orbán Viktor: Az egymillió új munkahely megteremtéséhez szükség van az OÉT-re is

A következő években egy millió új munkahely létrehozását kívánja elérni a kormány, s ezt a célt szükséges előmozdítania az Országos Érdekegyeztető Tanács munkájának is - jelentette ki Orbán Viktor, az testület hétfői plenáris ülésén.

"Nem tekintjük kőbe vésettnek az érdekegyeztetés jelenlegi formáját" - mondta a miniszterelnök, aki a szerint a nemzeti konzultációt és az érdekegyeztetési fórumát össze lehet kapcsolni.

A kormánynak módja van megváltoztatni az Országos Érdekegyeztetési Tanácsról szóló törvényt, de egyedül nem szeretne változatni, ezért várja az oldalak képviselőit, jutassák el a kormányhoz már elküldött hat-hét javaslaton felül a többi javaslatot is - mondta a miniszterelnök.

"Semmilyen törvény nem írhatja felül a választói akaratot, s ennek a kormánynak a programja teljes egészébenn tartalmazza a választási programot" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

Ha az áprilisban hozott választói akarat ütközik az OÉT-ben kötött korábbi megállapodásokkal, akkor "nekünk a parlamenti választáson kinyilvánított választói akaratot kell elsődlegesnek tekinteni" - tette hozzá.

A miniszterelnök emlékeztette az OÉT részvevőit, hogy 1998-2002 között is azt az álláspontot hangoztatta, miszerint "mi nemcsak általában képviseljük a választókat, mi képviseljük a munkaadókat és a munkavállalókat is, mindannyian szavaztak ránk".

Éppen ezért véleménye szerint az a szerepmegosztás nem fogadható el, hogy "Önök képviselik a munkaadókat illetve a munkavállalókat, mi pedig önmagunkat, hiszen mi képviseljük a magyar választók választásokon kinyilvánított akaratát, amelyben ott vannak a munkaadók és munkavállalók akarata, (...) tehát ránk nemcsak mint a kormányzópárt képviselőire tekintsenek, hanem mint a választópolgárok képviselőire".

Orbán Viktor közölte: az elmúlt száz napban létrejött a politikai alap, amelyre fel lehet építeni azt a felépítményt, amely egymillió új munkahelyet jelent a következő években.

A jelenlegi adórendszert meg kell változtatni, mert munka és családellenes - jelezte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy köztisztviselők munkarendszerét át kell alakítani.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács következő plenáris ülését október 10-12 között lehet megtartani - javasolta Orbán Viktor.

A tanácskozáson a kormány részéről megjelent még Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Az elfogadott napirend szerint a kormány, a munkavállalói és a munkaadói oldal az érdekegyeztetés helyzetéről tárgyal, majd megvitatja az OÉT második féléves munkatervét.

Az ülésen a munkaadói oldal szóvivője elmondta: kedvezően fogadták a kormány által hozott döntéseket, amelyek alapján, például, tíz százalékra csökkent a társasági adó 500 millió adóalap alatt.

A munkaadói oldal képviseli a magyar versenyszférát, a multinacionális társaságokat éppúgy, mint a hazai tőkével működő nagy-, közepes és kisvállalatokat - rögzítette Zs. Szőke Zoltán.

Hozzátette: az adótörvények, és a költségvetés megvitatásával ideje kezdeni az érdemi munkát az OÉT-ben.

A munkavállalói oldal egyöntetűen üdvözölte, hogy az új kormány részvételével plenáris ülésen megkezdték a munkát, és mielőbb érdemi kérdésekről tárgyalhatnak.

A szakszervezetek álláspontjukat ismertetve hangsúlyozták, nem volt szerencsés, hogy az utóbbi négy hónapban a munka világát érintő törvényekről nem egyeztetett velük a kormány.

Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke rámutatott: az elmúlt 110 napban "sok gonddal küzdöttek" a munkavállalók képviselői, számos olyan törvény született, amelyben a szociális partnereket konzultációra kellett volna hívnia a kormánynak.

A munkavállalói oldal nem adott elő közös álláspontot a plenáris ülésen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×