eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lendvai: Most dől el, érdemes-e együtt maradnia az MSZP-nek

Lendvai Ildikó szerint az MSZP története legdrámaiabb esztendejét élte át. A leköszönő pártelnök az MSZP szombati tisztújító kongresszusán az elmúlt egy év mérlegéről azt mondta, annak ugyanaz a pozitívuma, mint a negatívuma: a párt megmaradt, egyben maradt, de ennél többet nem sikerült elérnie.

Lendvai Ildikó a távozó pártelnökség egy évéről szólva úgy vélekedett: a párt átjutott a "tű fokán", de hogy morális értelemben ez sikerül-e, csak ezután derül ki. Most dől el - jelentette ki -, hogy érdemes-e együtt maradnia ennek a közösségnek, van-e közös hivatása, küldetése, és van-e ehhez képessége. A leköszönő pártelnök az előbbiben bízik, az utóbbiban reménykedik.

Úgy fogalmazott: az MSZP-nek tisztábbá, jobbá, tehetségesebbé kell válnia.

Az új tisztségviselőknek Lendvai Ildikó azt üzente: "ne kerüljetek a szemem elé, ha nem lesztek sokkal tehetségesebbek nálunk".

Az, hogy az MSZP a választások után "életképesen átjutott a túlsó partra" még nem az élet, csak esély, nem maga a diadalmas jövő - emelte ki a távozó pártelnök, aki szerint az MSZP "jobbik énje" a párt és saját árnyékán túllépve vállalta a felelős kormányzást, és "baloldali kéznyomot hagyott", de a "balek énje" a kényszermegszorítások helyett elvitte a balhét, a higgadt, szakszerű kormányzás sikerét nem íratta a párt nevére.

Hozzátette: a politikai hitelt tette tönkre a morális hitelvesztés, a régi korrupciós ügyek kipattanása, új gyanúk összetorlódása.

A konzerválódott régi struktúrában nem volt erő, hogy ezt legyőzze - mondta.

Szerinte az elmúlt egy évnek két használható öröksége és két negatív tanulsága van. Az előbbiről azt mondta: morális tőke az, amellyel a válságkezelő kormányzást végigvitték, illetve megkezdték "kitaposni" az új baloldalt. A negatív tanulsággal kapcsolatban leszögezte: hiányzik a morális önvédelem és megmaradt a rugalmatlan szervezeti állapot.

Kifejtette: az új elnök egyik legnehezebb feladata lesz az új működési modell megtalálása.

Lendvai Ildikó a beszéde elején elmondta azt is, hogy a kongresszusra elhozott egy nemzeti együttműködési nyilatkozatot, egy NENYI-t, nehogy "bajuk legyen".

Ezzel kapcsolatban úgy vélekedett: kizökkent a világ, a demokrácia világa, és az MSZP-nek van dolga annak helyrehozásával. Mint mondta, a párt nincs eléggé "hősies állapotban", teljes fegyverzetben, de muszáj méltóvá, alkalmassá tennie magát, ezzel tartozik mindenkinek, aki egyetlen percre is bízott az MSZP-ben.

A távozó pártelnök úgy vélekedett: a szocialistáknak nincs idejük lábadozni, és bár nincs forradalom, elindult egy gyors, rossz irányú társadalmi, politikai átrendeződés, az "ókonzervatív, talmi díszletek között egy újkonzervatív fordulat", amely széthúzná, megnövelné a társadalmi különbségeket. Lendvai Ildikó szerint a valódi emberség, a valódi közösség összetartó szálait "szétvagdossák", helyette "álságos, mesterséges, kenetteljes" közösséget hazudnak, a társadalmi szakadékot mélyítik, közben a nemzeti együttműködés rendszeréről, a nemzeti összetartozás magjáról beszélnek.

Úgy fogalmazott: a valódi helyett műközösség, műegység jön létre, "művirág a nemzeti nyilatkozat műnyomata" alatt, műanyag ország Patyomkin-demokráciával, azzal, hogy "műelnök ül majd a Sándor-palotában" és műfüggetlenség alakul ki a korábbi valóban független intézményeknél.

A távozó pártelnök szavai szerint ez a társadalmi önzés, "politika bóvli" világa és diadala.

Az MSZP műanyag helyet igazit akar, igazi nemzetet, igazi együttműködést, igazi rendet, igazi szabadsággal, ehhez erő kell a szocialistáknak - jelentette ki Lendvai Ildikó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×