eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ezekről határoz az Országgyűlés a nyári szünetig

Tizennyolc törvényről, az Országgyűlés elnökéről és az Alkotmánybíróság hiányzó tagjainak megválasztásáról is határoz a parlament a nyári szünetig hátralévő két ülésén. A tempó továbbra is feszített, de így a miniszterelnök gazdasági akciótervének majdnem mind a 29 pontjáról döntés születhet a következő két hétben.

A következő két hétben is folytatódik a törvénydömping a parlamentben. Új javaslatokat már nem nagyon nyújt be a kormány, de a kabinet célja az, hogy még a nyári szünet előtti utolsó ülésnapig, július 19-ig elfogadja az Országgyűlés a gazdasági akcióterv 29 pontjához kapcsolódó legtöbb törvényt.

Orbán Viktor szerdán a Lehet Más A Politika frakcióülésén nyugtatta meg az ellenzéket, hogy ősztől már nekik is több beleszólásuk lesz a jogalkotásba.

A kormányfő azt mondta: "ha visszajöttünk a nyári szünetről, és túl vagyunk az önkormányzati választásokon, akkor a mostani törvényalkotási munka tempója biztosan lassulni fog. Átfogóbb, kiegyensúlyozottabb lesz, több részvételi lehetőséget és hosszabb egyeztetési periódusokat kínál majd."

Addig viszont tizennyolc törvényről szavaz majd az Országgyűlés jövő héten, illetve az azt követő hétfőn. Közte a pártok állami támogatásának csökkentéséről, a kis- és középvállalkozásokat érintő adminisztratív könnyítésekről, a bankadóról, a végkielégítések megadóztatásáról, a közbeszerzések átláthatóságáról, a közbiztonság javításáról, és a Nemzeti Földalap felállításáról.

Szavaz a parlament a bírósági titkárok hatáskörének bővítését, a különböző adónemeket és a rendvédelmi szervezetek politikamentességét megalapozó alkotmánymódosításokról, a dokumentumfilmesek nagyobb függetlenségéről, az adományok áfamentességéről, az Egészségbiztosítási Felügyelet megszüntetéséről, a sportegyesületeket érintő adókedvezményről és az ingatlanszerzéshez kapcsolódó illetékmentességről is.

Az utolsó ülésnapon a parlament megválasztja az Országgyűlés elnökét, valamint az Alkotmánybíróság két hiányzó tagját is. A médiacsomag kivételével így minden tárgysorozatban lévő, kormány előterjesztésű törvényről megtarthatják még a szünet előtt a zárószavazást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×