eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A szokásos összeg feléből rendezik meg az augusztus 20-i ünnepségeket - a nap hírei

Cáfolta a vasúti dolgozók tömeges leépítéséről szóló híreket az illetékes államtitkár. Pozsonyban kinevezte az új szlovák kormány minisztereit a köztársasági elnök. A nap legfontosabb hírei.

Az idén a szokásos összeg feléből, mintegy 150 millió forintból rendezi meg az augusztus 20-i ünnepségeket a kormány - jelentette be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. Kovács Zoltán hangsúlyozta: augusztus 20-ról méltón emlékezik meg az ország, de szerényebb lesz az ünnep. A fennmaradó összeget az árvíz sújtotta térségek közintézményeinek felújítására fordítják.

A Fidesz elnökségének álláspontját és szempontjait mérlegelve a kellő időben megteszi javaslatát a házelnök személyére Orbán Viktor kormányfő. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az elnökség kétnapos, alcsútdobozi ülése után közleményben jelezte: a képviselők még az Országgyűlés nyári szünete előtt megválaszthatják az új házelnököt. Az Index azt írta Kövér Lászlót jelöli a Fidesz elnöksége az Országgyűlés elnökének.

Cáfolta a vasúti dolgozók tömeges leépítéséről szóló híreket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Völner Pál azután beszélt erről az InfoRádióban, hogy a Népszabadság azt írta: több ezer vasutas kerülhet utcára a kiegészítő vasúti szolgáltatások állami támogatásának megszűnése miatt. A politikus hangsúlyozta: lesz átszervezés és átcsoportosítás a MÁV-nál, de létszámleépítést elsősorban a döntési, vezetési és adminisztrációs területen tud elképzelni.

A belügyminiszter szerint gyorsabb és hatékonyabb lesz a jövőben a rendőrség működése. Pintér Sándor azután beszélt erről, hogy ma 900 új autót kapott a testület, a politikus ebből 350-et a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti székhelyén adott át.

A kormány célja egy kiszámítható támogatási rendszer bevezetése - hangsúlyozta a nemzeti fejlesztési miniszter a Knorr-Bremse vállalatcsoport új budapesti gyáregységének megnyitóján. Fellegi Tamás az ünnepségen úgy fogalmazott: a fejlesztési forrásokat ágazat-semlegesen kezelik majd. Mint mondta: az új kormányzat egyik legfontosabb törekvése, hogy Magyarország ismét a régió erős országa legyen, és ebben számít a Knorr-Bremse vállalatcsoportra is.

Követhetetlennek tartja a kormány törvényalkotási folyamatát az MSZP leköszönő elnöke. Lendvai Ildikó egyúttal aggályosnak nevezte, hogy az új közbeszerzési törvény gátolja az állami vállalatok gazdálkodásának megismerését, és kifogásolta azt is, hogy nem lesznek részletes dokumentumok a kormányülésekről. A szocialista politikus az InfoRádiónak azt mondta: sokszor egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a kormány képviselői; példaként említette, hogy nem lehet tudni, pontosan mikortól lesz adócsökkentés.

Építőipari kartellezés miatt tett feljelentést a rendőrségen Volner János, a Jobbik országgyűlési képviselője. A politikus az InfoRádióban azt mondta: a Colas Hungária Zrt., a Strabag Építő Zrt., az EGÚT Egri Útépítő Zrt. és a HE-DO Útépítő, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 2002 és 2006 között több Heves és Nógrád megyei útépítés közbeszerzési pályázatánál felosztotta egymás között a piacot, és rögzítette az árakat.

A közlekedés, a városstruktúra és a városirányítás átalakítását, a szociális program és a helyi kulturális kezdeményezések támogatását nevezte legfontosabb céljának az LMP főpolgármester-jelöltje. Jávor Benedek, akit tegnap a párt Budapesti Regionális Kongresszusa választott jelöltté azt mondta: az LMP számára fordulópont lehet a következő önkormányzati választás.

Az Alkotmánybírósághoz fordult az Országos Választási Bizottság a választási jogszabályok módosítása miatt. Az OVB a testület megválasztását érintő jogszabály-módosítás ügyében kezdeményezett normakontrollt.

Törölte a KARYA TOUR utazási irodát a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal. Az irodának mintegy 550 utasa rekedt külföldön, de a biztosító segítségével a jövő hét szerdáig valamennyien hazaérkezhetnek.

Pozsonyban kinevezte az új szlovák kormány minisztereit Ivan Gasparovic köztársasági elnök. Az Iveta Radicová kormányfő vezette négypárti koalíciós kabinet összesen 15 tagú. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak a kormányfői poszton kívül négy, a Szabadság és Szolidaritásnak szintén négy, míg a két kisebbik koalíciós partnernek a Kereszténydemokrata Mozgalomnak és a Híd-Most-nak három-három minisztere lesz az új kabinetben.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 10:40
×
×
×
×