eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Kilenc elv mentén dolgozna államfőként Balogh András - a nap legfontosabb hírei

Meghallgatta a Fidesz és a KDNP frakciója az MSZP államfő-jelöltjét.

Balogh András beszédében független, baloldali értelmiséginek nevezte magát, akinek van programja. A thaiföldi nagykövet azt mondta: államfőként össznemzeti érdeket képviselne, de jelezte: tudja, hogy az őt jelölő frakció nem tud többséget szerezni a parlamentben a megválasztásához, ha mindenki a pártja iránti lojalitásnak megfelelően szavaz. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője úgy vélte: az MSZP alkalmas jelöltet állított, míg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke a nemzet egységének megjelenítését emelte ki a szocialisták államfőjelöltjének gondolatai közül. Lendvai Ildikó, az MSZP leköszönő elnöke hangsúlyozta: pártja fontosnak érezte, hogy állítson elnökjelöltet, és azt is, hogy jelöltjüket ne csak a baloldalnak mutassák be.

Újabb leváltások várhatóak a HM cégeinél


Újabb vezetőket váltanak le a napokban a Honvédelmi Minisztérium tulajdonában álló cégeknél - közölte a tárca államtitkára. Simicskó István az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának zárt ülése után elmondta: meghallgatták a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal előző évi munkájáról szóló jelentést, amelyet el is fogadtak. Hozzátette: a testület tagjai elsősorban a Honvédelmi Minisztériumot érintő korrupciós ügyek felszámolására vonatkozó kérdéseket tettek fel.

Leváltották az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatóját


Azonnali hatállyal visszavonta Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet főigazgatójának vezetői megbízatását a nemzeti erőforrásokért felelős miniszter. A tárca tájékoztatása szerint Réthelyi Miklós ideiglenesen Nagy Árpád eddigi gazdasági igazgatót kérte fel megbízott főigazgatónak; a posztra pályázatot írnak ki. A leváltott főigazgató jogellenesnek nevezte felmentését. Leváltották a Magyar Államkincstár elnökét is; Kis Ágnes helyére a nemzetgazdasági miniszter Kotán Attilát nevezte ki. A szakember megbízatása határozatlan időre szól.

Átvizsgálják a Malév-szerződéseket


A Malév rendbetételét és egy új légügyi stratégia kidolgozását tartja legfontosabb teendőjének a légi közlekedés fejlesztésével összefüggő feladatok ellátására kinevezett miniszteri biztos. Márton Attila elmondta: átvizsgálják majd az összes, Malévval kapcsolatos szerződést, leltárt készítenek arról, hogy milyen kötelezettségek terhelik a nemzeti légitársaságot, feltárják a tényleges pénzügyi helyzetét. Hozzátette: az erről szóló jelentés körülbelül július közepére készülhet el, és ezzel párhuzamosan alternatív javaslatokat dolgoznak ki a Malév további működésére.

Kárfelmérés Borsodban


Befejeződött a fertőtlenítés a közterületeken, és megtörtént az elsődleges kárfelmérés a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei árvíz sújtotta településeken. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke elmondta: 278 ház dőlt össze vagy vált életveszélyessé, így most az a legfontosabb, hogy a lakhatás feltételeit biztosítani tudják. Úgy vélte: az újjáépítés költsége 6,5 milliárd forint körül is lehet. Hozzátette: folyamatosan érkeznek az adományok a megyébe, a karitatív szervezetek is részt vesznek a munkában. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az állami kezelésű utakon kétmilliárd, az önkormányzatok felügyelete alá tartozó úthálózatban pedig csaknem tízmilliárd forintos kár keletkezett az áradások miatt. Közben a hétvégi esőzések hatására újabb árhullám indult el például a Zagyván és a Dunán is. A Tisza Szegednél 810 cm-es vízállással tetőzött.

Pusztulnak a halak

Több mint egy tonna haltetemet emeltek ki a Hortobágy-Berettyóból az elmúlt napokban. A kár az elsődleges becslések alapján milliós nagyságrendű. Kapocsi István, a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálat-vezetője elmondta: a mérési adatok alapján a víz foszfátszintje magasabb, míg oldottoxigén-tartalma jóval alacsonyabb volt a normálisnál. Hozzátette: azt, hogy pontosan mi okozta a halpusztulást, a szakértői vizsgálatoknak kell kiderítenie. A hatóságok halászati és horgászati tilalmat rendeltek el a Hortobágy-Berettyó valamint a Hármas-Körös érintett szakaszán a harmadfokú vízminőség-védelmi készültség miatt. A halpusztulás ügyében a jobbikos Kepli Lajos kormányzati vizsgálatot sürgetett.

Nem épülhet tovább az M3-as autópálya

Változatlanul nem épülhet tovább az M-3-as autópálya, miután a sztráda két szakaszára kiírt közbeszerzési eljárás eredményét ismét megtámadták a vesztes pályázók. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. emiatt nem tud szerződést kötni a nyertesekkel; a csúszás már öt hónapos.

Kevesebb üzemanyag fogy

Drasztikusan csökkent a magyarországi üzemanyagpiac az áremelkedések hatására - közölte a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Wilde György az InfoRádióban azt mondta: a benzin forgalmazása összesen 15,6, a gázolajé csaknem 10 százalékkal esett vissza az első negyedévben az előző év hasonló időszakához képest.

Fehéroroszországon keresztül nem jön gáz


Hírügynökségi jelentések szerint elrendelte a gázszállítás leállítását Nyugat-Európa felé Fehéroroszország elnöke. Alekszandr Lukasenko korábban már jelezte: kevesebb gázt engednek tovább Európába, ha a Gazprom folytatja a fehérorosz export csökkentését. A minszki kabinet azután határozott így, hogy a Gazprom 15-ről 30 százalékra növelte a fehérorosz adósság miatt visszatartott gáz mennyiségét.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×