eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Bakondi György: Nehéz munka lesz az árvízkárok teljes felmérése

Megkezdődött az árvíz okozta károk felmérése az agráriumban, a hidakban, a vasúti vonalakon és az önkormányzati tulajdonban lévő utakon - jelentette be Bakondi György, az árvízi védekezés irányításáért kinevezett miniszteri biztos az Országgyűlés fogyasztóvédelmi bizottságának hétfői ülésén.

A miniszteri biztos azt mondta: hosszadalmas és nehézkes munka lesz a teljes kárfelmérés. Az ország nyolc megyéjében keletkeztek jelentős károk, és az elmúlt napok özönvízszerű esőzései, viharai is hatalmas károkat okoztak.

Megnyugtató megoldást kell találni

Bakondi György úgy fogalmazott: mivel tartósnak tekinthetők az időjárási viszonyok és az árvíz is, a kialakult helyzetre megnyugtató megoldást kell találni.

Az árvíz sújtotta térségekben 3.200 magáningatlan károsodott, Borsod megyében 295, míg más megyékben 30 épület dőlt össze, vagy lett emberi lakhatásra alkalmatlan, és ezekben a térségekben a lakásoknak mindössze tíz százaléka volt biztosítva.

Megjegyezte, az alacsony számú biztosításnak nem az az oka, hogy a nehéz gazdasági helyzet miatt lemondták volna azt, soha nem is kötöttek biztosítást, hiszen nem tudták volna fizetni.

A miniszteri biztos közlése szerint a kárfelmérésben az is gondot okoz, hogy egyes ingatlanoknál a tulajdonviszonyok sem tisztázottak, és vannak olyan térségek, ahol az országos átlag alatti minőségű építmények szenvedtek károkat, de mint fogalmazott, a lakhatás megteremtésére szükség van, ezért ez egy olyan ellentmondás, amit kezelni kell.

Bakondi György elmondta:, június 17-én az árvíz miatt kihirdetett veszélyhelyzetet valamennyi megyében visszavonták, a kormány döntése alapján a károk osztályozása elkezdődött.

Már az utómunkálatokat végzik

Zajlanak a szivattyúzásos utómunkálatok, a Tisza mentén még szükség van gáterősítésekre, de lakások, emberek már nincsenek veszélyben. A katasztrófavédelem szakemberei begyűjtötték az elhullott állatokat, zajlik a fertőtlenítés, az ÁNTSZ pedig ahol szükséges, védőoltásokat adott.

Végrehajtották a vízzel elöntött lakások mechanikai és érintésvédelmi ellenőrzéseit, megkezdődött a lakosság visszatelepítése, az ivóvíz és áram szolgáltatás helyreállítása, a szúnyogirtás - sorolta az elmúlt napok és hetek tevékenységét az árvízi védekezés irányítására kinevezett miniszteri biztos.

Eddig 12 milliárdba került

Közlése szerint az árvízi védekezésre az állami szervek eddig mintegy 12 milliárd forintot költöttek, az önkormányzatok pedig 15 milliárdos igényt nyújtottak be.

Hozzátette: jelentősek a károk a magáningatlanokban, a vízvédművekben, az agráriumban, az utakban, a hidakban és a vasúti vonalakon is, az utóbbiak kárfelmérése hétfő reggel kezdődött meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szakértőinek a bevonásával.

Lehetne több biztosított is

Szabó Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetsége lakásbizottságának az elnöke a testület előtt vitatta, hogy nagyon alacsony, 10 százalék körüli lenne egyes régiókban a biztosított lakások száma.

Szerinte a négymilliós magyar lakásállomány 72 százaléka biztosított, igaz az EU-ban ez az arány 85 százalék körüli. Hozzátette: Borsod megyében sem olyan rossz a helyzet, ott hetven százalékosra becsülte a biztosított lakások arányát.

A MABISZ képviselője azt mondta: a magyar biztosítók május elejétől eddig 148 ezer bejelentést kaptak, de 170 ezerrel számolnak augusztusig. Az üzleti alapon bejelentett kár eléri a 20 milliárd forintot, de becsléseik szerint 30 milliárdos lehet a teljes kárösszeg.

Empátiát kér a PSZÁF

Ivánovics Éva, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete igazgatója azt mondta: arra hívják fel a biztosítók figyelmét, hogy empatikusan, a jogszabályok szerint gyorsan járjanak el, állítsanak be plusz munkaerőt, hogy más ügyek ne szenvedjenek hátrányt. Megjegyezte, eddig mindössze hét panasz érkezett a felügyelethez az árvízzel összefüggésben.

Díjtámogatással élénkíthetne a kormány

Pintér György, a biztosítottakat és pénzintézeti ügyfeleket tömörítő, érdekvédő Indra Egyesület elnöke azt javasolta, a kormány adjon biztosítási díjtámogatást az agráriumnak, így jelentősen nőne az ágazat eddigi nagyon alacsonynak számító biztosítási szándéka.


Bencsik János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára kérdésre válaszolva azt mondta: célirányos közmunkaprogramot indítanak az önkormányzatoknak, hogy a vízelvezetéseket, árvízvédelmi feladatokat, a bekövetkezett károkat kezelni tudják.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×