eur:
389.4
usd:
363.38
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egyszerűsít a Fidesz a foglalkoztatásban

Életszerűbb, alkalmazhatóbb szabályok megfogalmazása a célja az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló javaslatnak, mivel az április 1-jén hatályba lépett szabályok rendkívül megnehezítik a foglalkoztatást, elsősorban a mezőgazdasági ágazatban - hangzott el az előterjesztés expozéjában kedden, a parlamentben.

A fideszes Font Sándor kiemelte: a benyújtott előterjesztés szerint egyszerűsített foglalkoztatás szabályait a mezőgazdasági, valamint az idegenforgalmi idénymunkára, továbbá az alkalmi munkára lehet alkalmazni.

Hangsúlyozta: az Európai Unió országai közül egyiknek sem sújtja a mezőgazdaságát olyan közteher a kifizetett munkabér után, mint ami Magyarországon van. Elmondta, hogy az általa és Czomba Sándor államtitkár által benyújtott törvényjavaslat szerint a közteher mezőgazdasági, valamint idegenforgalmi idénymunka esetén napi 500, míg alkalmi munka esetén napi 1.000 forint lesz.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a hatályos törvény megtiltotta a mezőgazdaságon és az idegenforgalmon kívüli alkalmi munkavállalói tevékenységet, és ezt kívánja most megváltoztatni a kormány.

Mint mondta, a jelenlegi javaslat nem foglalkozik a háztartásnál végzett alkalmi munkavállalás lehetőségével, azt külön szabályozza majd a kormány.

Font Sándor kiemelte: a nem mezőgazdasági és a nem idegenforgalmi területen szigorú feltételekhez kötik a foglalkoztatás lehetőségét.

A törvényjavaslatban szerepel az is, hogy a mezőgazdasági és idegenforgalmi idénymunka során 120 napot is foglalkoztatható az alkalmi munkavállaló. Azonban egyéb területen csak 90 napig lehetséges az alkalmi munkavállalás - tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a naponkénti elektronikus bejelentési kötelezettség nem változik.

Font Sándor szerint a legtöbb bosszúságot a papírmunka okozta a hatályos törvényben, ezért a kormány megszünteti a papír alapú írásbeli szerződéses kötöttséget, azonban egy új, regisztrációs kötelezettséget kérnek a munkaadóktól és a munkavállalóktól. Az illetékes adóhatóságnál regisztráltatnia kell magát a munkaadónak és az alkalmi munkavállalónak is - tette hozzá magyarázatként.

A kormány megszünteti a jelenléti ív rendszerét, és az egészségügyi 3.000 forintos vizsgálati díjat is - jelentette ki.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úgy értékelte, a jelenlegi egyszerűsített foglalkoztatás szabályairól szóló törvény kivitelezhetetlen.

Véleménye szerint az egyszerűsített foglalkoztatás rendszere azért van, hogy ha egy munkáltató idényjellegű munkára egyszerűen akar felvenni valakit, akkor ezt megtehesse.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a törvényjavaslatban szerepel a vasárnapi munkavégzés lehetősége is.

A törvény július 15-én lépne hatályba.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×