eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Századvég: az emberek a bürokrácia csökkentését várják a kormánytól

Az emberek leginkább a bürokrácia, valamint a parlamenti képviselők számának csökkentésére vonatkozó kormányzati tervekkel értenek egyet a Századvég Alapítványnak a héten készített felmérése szerint, amelynek adatait vasárnap ismertették.

A véletlenszerűen kiválasztott ezer ember kérdőíves megkérdezésével, szerda és szombat között készített kutatás szerint a megkérdezettek 96 százaléka egyetért a bürokrácia, 90 százaléka a parlamenti képviselők számának csökkentéséről szóló tervekkel, ugyanakkor magas a támogatottsága a családtámogatási rendszer helyreállításának (86 százalék), a segélyek iskoláztatáshoz kötésének (86 százalék) és a hiteltörlesztésükkel elmaradók lakhatása biztosításának (85 százalék).

Azzal az állítással, hogy "Magyarország helyzetének javítása érdekében gyors gazdasági lépésekre van szükség", a megkérdezettek több mint hetven százaléka ért egyet. Ugyanakkor az emberek nagy része úgy látja, nehéz helyzetben van az ország, a megkérdezettek 84 százaléka szerint időbe telik, amíg az elmúlt évek kormányzati hibáit kijavítják, s csak mintegy egytizedük nem ért egyet ezzel az állítással.

A Századvég szerint az új kormány működését optimista közhangulat kíséri, abból következtetnek erre, hogy tízből nyolc válaszadó (79 százalék) szerint "a választás eredményei új reményt adnak az országnak".

A közvélemény-kutató elemzése szerint a várakozásokat erősíti, hogy a Fidesz kétharmados többséggel kormányozhat. A megkérdezettek harmada gondolja csak úgy, hogy ezáltal túl sok hatalom összpontosul a kezében, míg 57 százalékuk szerint ilyen mértékű felhatalmazással a Fidesz legalább gyors változásokat tud majd véghezvinni.

A Századvég szerint áprilisban a Fideszre szavazók többségét többi között az befolyásolta, hogy a Fidesz azt ígérte, kormányra kerülve megfékezi a korrupciót, megőrzi a nyugdíjak értékét, megfékezi a bűnözést, tíz év alatt egymillió munkahely megteremtését jelölte meg célként.

A közlemény szerint a Századvég elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezésével regisztráltak volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 11:30
×
×
×
×