eur:
389.61
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kezd visszaállni a befektetők bizalma - a nap legfontosabb hírei

Pozitívan reagált a piac az euróövezet stabilitása védelmében elfogadott, 500 milliárd eurós uniós csomag hírére - mondta az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso emlékeztetett arra, hogy az összeg szükség esetén további akár 250 milliárd eurós IMF-hitelkerettel egészülhet ki. A megállapodást üdvözölték a hét legfejlettebb ipari ország pénzügyi vezetői is. A G7 csoport pénzügyminiszterei és jegybanki elnökei támogatják, hogy az Európai Unió fenntartható útra kívánja terelni a költségvetést, és úgy döntött, elfogadja a Nemzetközi Valutaalap segítségét. Az intézkedések célja, hogy biztosítsa Európa megfelelő dollárellátását.

Május 14-én alakul meg az új Országgyűlés


Május 14-én 13 órára hívta össze az Országgyűlés alakuló ülését Sólyom László államfő - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal, miután kiderült, hogy jogerős az áprilisi országgyűlési képviselő-választás eredménye. A Legfelsőbb Bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította az országos listás mandátumok kiosztásáról szóló Országos Választási Bizottsági határozat ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet. Ez azt jelenti, hogy további jogorvoslatnak már nincs helye. Az új parlamentbe bejutott pártok korábban megállapodtak az Országgyűlés alakuló ülésének napirendjéről. Eszerint az ülés Sólyom László köztársasági elnök beszédével kezdődik, később felszólal Bajnai Gordon leköszönő miniszterelnök, és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, akit kormányfőnek javasol a köztársasági elnök.

Állami alap segítene a devizahiteleseken


Egy állami alap révén tudják majd a bajba jutottak lakáshiteleiket devizaalapúról forint alapúra váltani - közölte a tervezett Nemzetgazdasági Minisztérium leendő vezetője. Matolcsy György a HírTV-nek elmondta: jelenleg 24 milliárd euró a magyar lakosság devizatartozása, az éves lakossági devizahitel utáni törlesztés, plusz a kamat 1.254 milliárd forint, ugyanannyi, mint az államadósság után fizetett kamat. Hangsúlyozta: nem engedhető meg, hogy az emberek tömegei az utcára kerüljenek. Matolcsy György szólt arról is, hogy 2011. január 1-jén indulhat a családi adózás, francia mintára. Ez utóbbi bevezetését támogatja a Nagycsaládosok Országos Egyesülete is. Székely Hajnalka, a szervezet elnöke úgy vélte: a családi adózás arányosabb közteherviselést tesz lehetővé, az adókedvezmények pedig további gyermekek vállalására ösztönözhetik a családokat.

Ujhelyi Istvánt jelöli parlamenti alelnöknek az MSZP

Ujhelyi Istvánt, a párt alelnökét jelöli az Országgyűlés alelnöki posztjára az MSZP - jelentette be a szocialista frakció vezetője. Mesterházy Attila a képviselőcsoport ülése után azt is közölte, hogy titkos szavazással frakcióvezető-helyettessé választották Szabó Vilmos külügyi államtitkárt és Puch László pártigazgatót. Hozzátette: a frakcióigazgató Tóbiás József maradt, jegyzőnek Göndör Istvánt és Nyakó Istvánt jelölik.

Schiffer András az LMP frakcióvezetője

Schiffer Andrást választotta frakcióvezetőnek a Lehet Más a Politika parlamenti képviselőcsoportja. Shiffer András az InfoRádióban elmondta: helyetteseinek Jávor Benedeket, Karácsony Gergelyt és Szabó Tímeát választották. A politikus közölte: mivel továbbra is kollektív vezetést képzelnek el, a frakcióelnökség összetételéről a bizottsági helyek véglegesítése után, vagyis a pártközi egyeztetések lezárultával döntenek majd.

Ismét emelkedik az üzemanyagok ára

Szerdán ismét emeli az üzemanyagok nagykereskedelmi árait a Mol - közölte az InfoRádióban a Portfolio.hu elemzője. Sándor Dávid elmondta: a 95-ös benzin bruttó kettő forinttal lesz drágább, a gázolajért három forinttal kell többet fizetni. Ezzel a benzin átlagára új történelmi csúcsra, 343 forintra, a gázolajé pedig 324 forintra nő. Az autósok akár 30 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál.

Dupla bért kaptak - véletlenül

A BKV minden negyedik dolgozója kapott tévedésből dupla bért májusban - közölte a közlekedési vállalat. A BKV gazdasági vezérigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: ezzel mintegy 446 millió forint kár érte a céget; a visszafizettetésről már gondoskodtak. Bolla Tibor hangsúlyozta: a kétszeres utalást egy banki-számítástechnikai probléma okozta. Közölte: a történtekről már pénteken értesítették az érintett dolgozókat, közülük többen már vissza is utalták a plusz pénzt. Hozzátette: a visszautalás költségét megtérítik a dolgozóknak, így őket nem éri kár.

Elhunyt Toller László


Elhunyt Toller László volt szocialista országgyűlési képviselő. A 60. évében járó politikust hajnalban a szigetvári kórházban érte a halál, ahova hetekkel ezelőtt vitték be, miután állapota rosszabbodott. Pécs volt polgármestere 2006 júniusában egy autóbalesetben sérült meg súlyosan és kómába esett, így abban az évben már nem tudott elindulni az önkormányzati választáson.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×