INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Nézőpont Intézet: Orbán Viktor újfajta szerepet szán magának

Infostart / InfoRádió
Világosan látszik a törekvés az újfajta kormányzati munkára, de ennek hatékonysága csak a napi ténykedés közben derülhet ki - mondta az InfoRádiónak a Nézőpont Intézet elemzője, miután csütörtökön Orbán Viktor bejelentette: Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesként a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, Varga Mihály pedig miniszterelnöki államtitkárként a Miniszterelnökséget vezeti majd.

Látszik, hogy új típusú munkamegosztás alakul az új kormányban. Orbán Viktor nem akarja magához vonni az összes ügyet, hanem helyettese, Navracsics Tibor irányítaná a folyamatokat - jelentette ki Szomszéd Orsolya.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint így nagyobb lesz a távolság a miniszterek és a miniszterelnök között. Ez pedig nyilvánvalóan érintheti a tárcavezetők döntési kompetenciáját.

Orbán Viktor saját magának is új szerepet szán - vélekedett az elemző. A napi politika felett álló államférfi kíván lenni, aki a választókkal, a társadalommal tart kapcsolatot, vagy adott esetben külföldön tárgyal, miközben a helyettese irányítja a kormányzati rutinfeladatokat.

Azt egyelőre nem lehet megjósolni, hogy ez a rendszer könnyíti vagy nehézkesebbé teszi-e a döntési folyamatokat. A cél mindenképpen a hatékonyság növelése - mondta a Nézőpont Intézet munkatársa.

Hozzátette: pusztán a rendszer átalakításából nem következik egyenesen a hatékonyabb működés, mindez a napi gyakorlatban derül majd ki.

A feladatra kijelölt két politikust Szomszéd Orsolya úgy jellemezte: egyikük sem annyira konfrontatív személyiség, aki elfogadhatatlan lenne akár a baloldal számára is.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk