INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Nyugat felé kacsintgat az LMP

Infostart / InfoRádió
Az LMP választmánya javasolja, hogy a tömörülés legyen teljes jogú tagja az Európai Zöld Pártnak - mondta az InfoRádiónak Szombati Kristóf választmányi tag. Szerinte a tagság sok tapasztalatot adna a szavazóbázis megerősítéséhez is.

Az Európai Zöld Párt teljes jogú tagjává szeretne válni a Lehet Más a Politika, amelynek jelenleg megfigyelői státusza van a szervezetben. Szombati Kristóf, az LMP választmányi tagja szerint a tagság elsősorban a tapasztalatcsere miatt lenne igazán fontos számukra.

A zöldek Nyugat-Európában évtizedek óta ott vannak a törvényhozásban, tudásuk pedig sokat segíthet az LMP-nek. Most dől ugyanis el, hogy az ökopolitikának hosszú távú képviselete lesz-e a magyar parlamentben, vagy tiszavirág-életű - magyarázta Szombati Kristóf.

A zöld ügyek határon átívelő összefogást igényelnek, ezért fontos az együttműködés nemcsak valaminek a megakadályozásáért, hanem valaminek az érdekében is - hangsúlyozta az LMP választmányi tagja, a tagsági kérelem benyújtásáról az Európai Zöld Párt szóvivőjével, Philippe Lambertsszel közösen számolt be.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint az LMP-re szavazók fele azért adta voksát a pártnak, mert nem talált másik politikai erőt, akit szívesen támogatott volna. Ez ugyanakkor a legkönnyebben lemorzsolódó bázis. Szombati Kristóf szerint ezeket az embereket azzal tudják majd magukhoz kötni, hogy tiszta politikát folytatnak majd, és a közérdeket képviselik.

Az LMP-nek meg kell értetnie a szavazókkal, hogy a környezetvédelem nem a gazdagok luxusa - hangsúlyozta a párt választmányi tagja, hozzátéve: nem szabad a gazdaság és a környezetvédelem érdekét szembehelyezni egymással, mint ahogy az Kelet-Európában szokás.

A környezetvédelem gazdasági lehetőséget kínál arra, hogy a régió országai kilábaljanak a recesszióból, illetve felépítsenek olyan iparágakat, amelyek hosszú távon is versenyképesek lesznek - fűzte hozzá Szombati Kristóf.

Hanganyag: Litauszky Balázs


A címlapról ajánljuk