INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Ez az igazi kulcsszó az MSZP részéről

Infostart / InfoRádió
Egyezkedés az LMP-vel; tisztújítás a második forduló után; a párt nevét fel sem tüntető szocialista plakátok - néhány elem az MSZP elmúlt két hetéből. Az igazi kulcsszó az MSZP részéről a demokratikus kontroll volt az elmúlt időszakban. Nagy Tamás összeállítása.

Már a választások első fordulójának éjszakáján a jövőről beszélt az MSZP országos listavezetője. Mesterházy Attila gratulált a Fidesz elnökének a győzelemhez, és azt mondta, az MSZP ellenzékben újjáépíti a baloldalt. Az igazi kulcsszó az MSZP részéről a demokratikus kontroll volt az elmúlt két hétben.

Mesterházy Attila elmondta: az értékelés időszaka is el kell, hogy jöjjön, ez április 25-e után lesz. Értékelni kell az elmúlt 4, 8 és 20 évet. Ennek a bázisán egy új magyar demokratikus baloldalt építünk.

Az igazi kulcsszó azonban az MSZP részéről a demokratikus kontroll volt az elmúlt két hétben. A szocialisták a két forduló közötti kampányukban a kétharmados Fidesz többség megakadályozását tűzték a zászlajukra, és ezért igyekeztek minden követ megmozgatni.

Az első forduló utáni két hét általában a visszalépésekről szokott szólni. Ez a választás azonban kivétel. Egyedüli konkrétum az volt, hogy az MSZP négy jelöltjét léptette vissza a Lehet Más A Politika jelöltjeinek javára, bízva abban, hogy az ökopárt is viszonozza a gesztust.

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke az InfoRádiónak azt mondta, nem viszonozzák.

Karácsony Gergely elmondta: nincs mit ezen elfogadnunk, ez ugyanis az ő döntésük volt, nem volt semmilyen alku. Kéretlen segítséget pedig nem feltétlenül kell megköszönni.

Bosszúból vagy nem, de az MSZP ezek után radikálisan megváltoztatta a kommunikációs stratégiáját. 57 körzetben maradt nyílt a verseny, azokban a kerületekben pedig, ahol az MSZP-s jelöltnek még reális esélye van, hogy legyőzze, vagy megszorongassa a Fideszt, gyökeresen megváltoztak a kampányanyagok.

A XI. kerületi Molnár Gyula a Lehet Más A Politika kifejezést is felhasználva, Újbuda jelöltjének nevezte magát, és alig láthatóan tüntette csak fel az MSZP logóját. A XIII. kerületben Szanyi Tibor még ennyit sem tett. Itt eltűnt a piros szín, eltűnt a logó, és sem a szocialista, sem az MSZP kifejezések nem olvashatók a plakáton. Aki nem ismeri, nem is tudhatja, hogy milyen pártot képvisel.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke az InfoRádió kérdésére magyarázta ennek okait.

mint mpndta: szó sincs látványos szakításról sem a központi szándékban, sem a jelöltjeink magatartásában. Természetes, hogy kétféle kampányeszközzel is dolgoztunk. Hangsúlyos pártlogóval és felirattal a párt szavazótáborát akartuk megszólítani, és olyannal is, amellyel a jelölt személyére, és párthovatartozásától független teljesítményére hívtuk fel a figyelmet.

Az MSZP nagyon szeretett volna miniszterelnök-jelölti vitát, ami végül is elmaradt. A szocialisták végig a konkrét programot hiányolták a Fidesztől, egész sajtótájékoztató-sorozat szólt a Fidesz állítólagos 100 oldalas üres programjáról, majd a kampány utolsó napjaiban - reagálva Kövér László szavaira, melyek szerint idén már nem lesz adócsökkentés -, a szocialisták azt állították, a Fidesz megszegte egyetlen konkrét választási ígéretét.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk