eur:
394.96
usd:
371.49
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Ágh Attila: Ha nem nyitnak a szocialisták, kihalnak, mint a mamutok

Ágh Attila politológus szerint a választás három fő kérdése most az, mihez kezd a Fidesz a várható kétharmados többségével, mennyire tud az MSZP nyitni a fiatalok felé, és hogy a Jobbik megvadul-e a Parlamentbe jutva.

Szimbolikus jelentősége van csak annak, megszerzi-e a Fidesz a kétharmadot, hiszen a parlamentben egy ekkora többség könnyűszerrel előállítható - mondta az InfoRádiónak Ágh Attila politológus. A kétharmados támogatottság a közakarat politikai kifejezése, ami önmagában se nem jó, se nem rossz. Az azonban megbosszulja magát, ha ennek birtokában erőből hajtanak végre olyan átalakításokat, amelyeket a társadalom többsége nem támogat - figyelmeztetett az elemző.

Az MSZP helyzetéről szólva Ágh Attila azt mondta: a párt a 35 éven aluli korosztálynak jelenleg csak igen kis részét tudja megmozdítani. Ha a szocialisták nem akarnak úgy kihalni, mint a mamutok, a következő ciklusokban ezen a téren áttörést kell elérniük - jegyezte meg.

A politológus szerint a Lehet Más a Politika és a Jobbik legfontosabb problémája ugyanaz: mindkettő "összedobált párt", és egyelőre nem lehet tudni, hogy a "szervezetlenül, véletlenszerűen összeállt elemek" a parlamenti működés nyomása alatt hogyan képesek együttműködni.

Ágh Attila hozzátette: ugyancsak fontos kérdés, hogy a Jobbik megszelídül vagy megvadul-e a Parlamentben. Az előbbi azért lehetséges, mert az Országgyűlésben "nem lehet üvöltözni", és reálpolitikai lépéseket kell tenni, az utóbbi pedig azért, mert a pártnál attól tarthatnak, hogy a kisgazdák sorsára jutnak: leszalámizzák őket és eltűnnek.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×