eur:
393.7
usd:
369.37
bux:
65637.23
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

"Eljött az úgynevezett zöld fordulat ideje"

Érdemi kampány híján a pártok a Föld Napja alkalmából mondták el a környezetvédelemmel kapcsolatos programjaikat, véleményüket, kéréseiket.

 Szabó Imre környezetvédelmi miniszter a XXI. század legjelentősebb kihívásának nevezte a Föld védelmét, a természet kincseinek megőrzését, és azt, hogy mindezt átadhassuk az utódainknak - mondta az Õrségi Nemzeti Parkban a Föld napja alkalmából rendezett központi ünnepségen. A tárcavezető hangsúlyozta: az elmúlt nyolc évben 30 milliárd forintot fordítottak a nemzeti parkok fejlesztésére és olyan programokra, amelyek környezettudatosabbá teszik az emberek gondolkodását.

Az Õriszentpéteren rendezett ünnepségen bejelentették, hogy a Magyar Nemzeti Bank érmesorozatot ad ki a magyarországi nemzeti parkokról, amelynek első darabja az Õrségi Nemzeti Parkot örökíti meg. Az ezüstből készült, téglalap alakú érme egyik oldalán a nemzeti park címerállata, egy lepke látható, a hátoldalán pedig a pityerszeri népi építészet jellegzetes épületcsoportja. Az 5 ezer forint névértékű érmét 8000 példányban bocsátotta ki a jegybank.

A Föld napjához kötődő ünnepségen Szabó Imre öt természetvédelmi szakembernek átadta a Pro Natura-díjat, tízen kaptak Pro Natura emlékplakettet, és 12-en miniszteri elismerő oklevelet.

A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági társszervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség a Föld Napja alkalmából kiadott közleményben arról ír, hogy eljött az úgynevezett zöld fordulat ideje. Mint írják: egyrészt azért, mert egyre többen ismerik föl az ember és környezete közötti harmónia megteremtésének szükségét, másrészt pedig, - idézem - mert az elmúlt időszak sehova sem vezető szakpolitikai mentalitását leváltó, a természeti értékekért is felelősséget vállaló politikai erő kerülhet kormányzati helyzetbe.

Hasonlóan fogalmaz a Fidesz a világnap alkalmából kiadott közleményében. Mint írják: a 2010-es év fordulópontot jelenthet a klímapolitika, az energia hatékonyság, a megújuló energiaforrások terén folytatott kutatások és a zöld munkahelyek teremtése felé vezető úton.

A köztudatba zöldpártként bevonuló Lehet Más a Politika nyílt levelet adott át Orbán Viktornak, amelyben arra kéri a Fidesz elnökét, hogy a következő parlamenti ciklusban is tartsa fenn az önálló környezetvédelmi tárcát. Jávor Benedek szóvivő a levél megírását azzal indokolta, hogy az elmúlt napok hírei szerint a környezetvédelmi tárca feladatait szétosztják a különböző csúcsminisztériumok között, ahol azok az LMP félelme szerint "alárendelt szerepbe" kerülhetnek.

A Föld napját egy amerikai egyetemi hallgató "találta ki" negyven éve. Magyarországon húsz éve emlékeznek meg az eseményről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×