eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Vona Gábor szerint a mentelmi jog a poltikai bűnözést szolgálja

A Jobbik eltörölné a politikusok mentelmi jogát, felállítaná a csendőrséget, úgy módosítaná a földtörvényt, hogy azzal megakadályozza a magyar föld külföldi kézbe kerülését, illetve csökkentenék az adót és a járulékokat. Választási siker esetén ezek is szerepelnének a párt első tíz intézkedése között. A tervezett lépésekről Vona Gábor, a Jobbik elnöke nyilatkozott az InfoRádiónak.

Két szempont motivált bennünket: a hatékonyság és a gyorsaság. Megnéztük, mi az ami szükséges az adott problémák orvoslásához, és hogy mit lehet rövid idő alatt megoldani - taglalta a tíz első intézkedés indokait Vona Gábor.

A jobbik elnöke azt mondta: az intézkedések részletes tartalmáról nem beszélhet, mert nem látják, hogy milyen helyzetben van a gazdaság. Elképesztőnek tartja, hogy a miniszterelnök minden pártnak betekintést enged az államháztartást érintő dokumentumokba, ezt egyedül a Jobbiknak tiltotta meg. A pártelnök szerint ennek az az üzenete, hogy Bajnai Gordon leginkább a Jobbiktól fél.

Vona Gábor annyit elárult, hogy egykulcsos adórendszert nem akarnának bevezetni. Inkább progresszív adózásban, illetve a családi adófizetésben gondolkodnak. A csökkentések mértékéről különbözőek az elképzeléseik, ezek azonban egyelőre csak tervezet formában léteznek. De biztosan nem folytatható az a gyakorlat, ami Európában egyedülálló, hogy a munkát leginkább bünteti a magyar adórendszer. Ez lehetetlenné teszi a munkáltatók és a munkavállalók számára, hogy új munkahelyek létesüljenek - tette hozzá.

A politikai mentelmi jog eltörléséről Vona Gábor úgy nyilatkozott: a társadalomban olyan mértékben vált irritálóvá ez az intézmény, hogy mindenképpen meg kell szüntetni. Véleményünk szerint a mentelmi jog ma már rég nem a történelmi szerepét tölti be: nem a képviselők szabad mozgásterét védi a véleménynyilvánításban, hanem a politikusok érinthetetlenségét szolgálja. Tekintve az elmúlt húsz év politikusbűnözését, ez nagyon rossz folyamat - fejtette ki a pártelnök.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×