eur:
389.3
usd:
362.85
bux:
68126.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Századvég: a kampány egyelőre nem rengette meg a politikai erőviszonyokat

Nem változtak érdemben a politikai erőviszonyok a választási kampány első hónapjában, a Fidesz stabilan vezet riválisaival szemben a Századvég Alapítvány februári közvélemény-kutatása szerint, amelynek eredményéről csütörtökön tájékoztattak.

A kutatást a Századvég a Kód intézettel közösen végezte február 1. és 6. között ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével. A közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna - írták.

A felmérés szerint a biztosan szavazó, pártot választó megkérdezettek körében a Fidesz 58 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a szocialistákat 23 százalék választaná.

A harmadik legerősebb politikai erő a Jobbik, amelynek támogatottsága továbbra is 10 százalékos.

Változás az előző hónaphoz képest, hogy az MDF a biztosan szavazó, pártot választó megkérdezettek körében februárban elérte a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbét. Az LMP három százalékon áll, míg az SZDSZ helyzete reménytelennek tűnik, mivel a pártra továbbra is csak a megkérdezettek egy százaléka szavazna.

A teljes népességen belül mért adatok szerint a Fidesz 33, az MSZP 15, a Jobbik 5, míg az MDF és az LMP 3-3 százalékon áll.

A megkérdezettek 37 százaléka Orbán Viktor miniszterelnökségét preferálja. A szocialisták jelöltjét, Mesterházy Attilát 13 százalék, az MDF jelöltjét, Bokros Lajost 12 százalék, Vona Gábort, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét pedig 3 százaléka választaná kormányfőnek.

A magukat jobboldalinak valló válaszadók 79 százaléka preferálja Orbán miniszterelnökségét; Vona öt százalékot, Mesterházy és Bokros egy-egy százalékot kapott.

A "centrumban állók" 28 százaléka is Orbán miniszterelnökségével szimpatizál, míg 19 százalékuk Bokros Lajost látná szívesen miniszterelnökként. A "középen állók" alig hét százaléka szimpatizál a baloldali jelölt, Mesterházy Attila miniszterelnökségével, míg Vona Gábort, az önmagukat a centrumhoz sorolók 4 százaléka támogatná.

A baloldali elkötelezettségű szavazók körében a legnagyobb támogatottsággal (50 százalék) Mesterházy Attila bír. Ugyanakkor továbbra is jelentős (20 százalékos) azon baloldali szavazók aránya, akik Bokros Lajos miniszterelnökségével szimpatizálnak. Orbán Viktorra e választói csoporton belül 6 százaléknyian szavaznának, míg Vona Gábort 1 százalék támogatná.

Az elemzés szerint összességében elmondható, hogy Orbán Viktor támogatottsága a centrumban és a jobboldalon továbbra is tekintélyes, míg Mesterházy Attila baloldali térnyerése együtt jár a centrumban történő támogatáscsökkenéssel. Bokros támogatottsága a centrumszavazók és a baloldali elkötelezettségűek körében továbbra sem elhanyagolható.

A legutóbb, szerdán a Nézőpont Intézet közölt politikai közvélemény-kutatási eredményeket. Az intézet február második hetében végzett felmérése szerint csökkent a Fidesz támogatottsága, az ellenzéki pártra "most vasárnap" az aktív szavazók 43 százaléka szavazna, míg az MSZP-re 12, a Jobbikra 9 százaléka voksolna. Az intézet megállapítása szerint a korábbi Fidesz-szavazók inkább elbizonytalanodtak, nem pártoltak át más párthoz.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Befolyásolhatja a mai kereskedést, hogy ma délután érkezik az amerikai munkanélküliség legfontosabb mutatója, hiszen a munkanélküliség bármilyen irányba történő elmozdulása óriási jelentőséggel bír. Ami pedig az előjeleket illeti, a határidős indexek állása alapján az európai és az amerikai tőzsdék is pluszban nyithatnak majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×