eur:
385.66
usd:
354.43
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Török Gábor: Nem érdeke a Fidesznek, hogy heves legyen a kampány

A Vision Politics igazgatója szerint a szocialisták legfőbb célja már nem a választás megnyerése, hanem az, hogy megszerezzék a parlamenti mandátumok egyharmadát. Török Gábor az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: még az is kérdéses, hogy az MSZP meg tudja-e őrizni váltópárti pozícióját. A politikai elemző a Fideszről szólva azt mondta: az ellenzéki pártnak egyáltalán nem érdeke, hogy heves legyen a kampány, így valószínűleg a miniszterelnök-jelölti vitától is távol maradnak.

Pozitív változásokat hoz a kampány a szocialisták számára, hiszen a feladatokat meghatározták, világossá váltak a vezetői kompetenciák és már miniszterelnök-jelöltje is van a pártnak: megszülettek a választások előtti fontos döntések és lehet tudni, hogy kik a felelősök - mondta a Vision Politics igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Ennek ellenére Török Gábor úgy véli: még mindig nem lenne teljes mértékben lefutott a választás, az MSZP állapotát figyelembe véve azonban csak nagyon kis esély van arra, hogy a szocialisták akár csak azt képesek legyenek egyértelművé tenni, hogy ők maradnak a Fidesz első számú váltópártja.

"Ebben a helyzetben még azt is megkérdőjelezném, hogy az MSZP képes lesz potenciális kihívóinak - elsősorban az MDF-nek - a hatástalanítására, és így megőrizze az első számú kihívó pozícióját" - fogalmazott a politikai elemző.

Török Gábor szerint a szocialistákon nem látszik a lelkesedés, az együtt gondolkodás, vagy az, hogy képesek lennének az innovációra, ami győzelemhez - az egyharmados támogatottság megszerzéséhez - vezethetne. Az MSZP csak a túlélésre játszik - jegyezte meg.

Mire készül a Fidesz?

A Fidesz számára az lenne a legjobb, ha át lehetne aludni a következő heteket, hónapokat: a párt szeptember óta változtatott a stratégiáján, és már arra is komolyan odafigyel, hogy még a támadásai se hevítsék túl a politikai indulatokat - magyarázta a Vision Politics igazgatója.

A politikai elemző szerint a legnagyobb ellenzéki párt úgy politizál, hogy a saját szavazóin kívül a magyar társadalom úgy általában ne értesüljön arról, hogy döntési helyzet állt elő. "Ha a kicsit több mint egymilliós választóközönség számára nem merül fel húsba vágóan, napi témaként a választás, akkor könnyen lehet, hogy a távolmaradásukkal segítik elő a Fidesz győzelmét" - fűzte hozzá.

Török Gábor szerint a magyarországi kampánytechnikákban a legnagyobb fejlődés a közvetlen elérés területén figyelhető meg, és ebben a Fidesz járt élen. A párt ezzel az eszközzel valódi kampányhangulat kialakítása nélkül képes lesz a választói jelentős részét a szavazóhelyiségekbe hívni.

Mivel a Fidesznek egyáltalán nem érdeke az, hogy heves legyen a kampány, ezért nagyon valószínű, hogy a jelöltje - hacsak óriási nyomás alá nem kerül a párt - nem vesz majd részt a miniszterelnöki vitában - jelentette ki a Vision Politics igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×