INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A főváros jóváhagyta a roma oktatási központ működését

InfoRádió / MTI
Január elsején megkezdheti működését a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ. Az erről szóló határozatot a Fővárosi Közgyűlés hagyta jóvá.

A kormány és a főváros április elején jelentette be, hogy a jövő évtől a VIII. kerületben, a Szentkirályi utca 7. szám alatt romaközpontot hoznak létre, de az elmúlt hónapokban több cigány szervezet is tiltakozott a terv ellen, mert alkalmatlannak tartották az épületet a feladat ellátására.

A Fővárosi Cigány Önkormányzat kedden ugyanakkor tüntetést tartott és azt követelte, hogy a Fővárosi Közgyűlés minél előbb döntsön a kisebbségi jogok érvényesülése érdekében az intézményalapításról.

A Fővárosi Közgyűlés mostani határozata alapján a romaközpont két fővárosi intézményt, a Napházat és a Cigány Házat is befogadja.

Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke a döntés után azt mondta: a közbeszerzési pályázat kiírása után megkezdődhet a volt dekoratőriskola felújítása, januárban kiírhatják az intézmény igazgatói pályázatát, és legkésőbb nyár elején már az első programot is megtarthatják. A 2400 négyzetméteres épület felújításához a magyar állam 900 millió forinttal járul hozzá.

A címlapról ajánljuk