INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Bírósághoz fordul az MNV a sukorói szerződés érvénytelenítéséért

InfoRádió / MTI
Megtámadja a sukorói csereszerződést a bíróság előtt a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT), eleget téve ezzel a tulajdonosi jogokat gyakorló pénzügyminiszter utasításának.

A november 18-i ülése hozott döntésről az NVT csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a bíróságtól azt kéri, hogy állapítsa meg a szerződés érvénytelenségét, és ezzel összefüggésben állítsa helyre a szerződés megkötése előtti eredeti állapot.

Az NVT közleményében aláhúzta: a szerdai ülésen a tanács elfogadta az állami vagyonnal kapcsolatos középtávú stratégiájának átdolgozott változatát is, amelyről a kormány hoz majd döntést. A középtávú stratégia alapgondolata az, hogy a nemzeti vagyonnak a közérdek szolgálatában kell állnia. Az állami vagyon értékének megőrzése, illetve gyarapítása szükségessé teszi, hogy vagyongazdálkodás fő követelménye az eredményesség legyen.

A szerdai ülésen jóváhagyták a nemzeti intézmények vagyonkezelési mintaszerződését is, amely az intézmények által kezelt, a feladatuk ellátáshoz szükséges vagyonra terjed ki. A minta-szerződés rendezi a vagyonkezelők vagyon-nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségét, valamint a tulajdonosi ellenőrzés általános szabályait.

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács érvényesnek és eredményesnek nyilvánította a taszári volt katonai repülőtér ingatlan-együttes értékesítésére kiírt nyilvános kétfordulós tárgyalásos pályázatot. A tender nyertese az Ugarde Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. lett. A nyertes ajánlattevő az értékbecslő által megállapított, környezeti kárral csökkentett forgalmi érték 95,1 százalékáért, mintegy 1 milliárd forintért juthat az ingatlanhoz.

A győztes pályázat a terület hasznosítása szempontjából fontos kötelezettségvállalásokat is tartalmaz, amelyek közül a legfontosabb, hogy a társaságnak közel ezer munkavállalót kell foglalkoztatnia a területen, de a reptér további jövője szempontjából nagy jelentőséggel bír a környezeti kár felszámolásának átvállalása is. Az adásvételi szerződés megkötésére akkor kerülhet sor, ha megszűnik a terület állami repülőtéri besorolása.

Az NVT közleményében rámutatott: a tanács csütörtöki ülésén kiadta a mandátumot a Balatoni Halászati Zrt. (BH) rendkívüli közgyűlésére is, ahol várhatóan jóváhagyják a BH végleges záró és nyitó vagyonmérlegét és vagyonleltárát. Ezekre a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. kiválása miatt van szükség.

Az NVT áttekintette a BH Zrt. jövedelmezőségi helyzetét, és megállapította, hogy a tavalyi tulajdonosi kölcsön felhasználásával, illetve a saját források működési költségekre fordításával a cégnek időlegesen sikerült a viszonylagos pénzügyi egyensúlyt fenntartania. Ezzel együtt finanszírozása csak rövid távon oldódott meg, így a tanács értékelése szerint november és január között komoly pénzügyi gondok keletkezhetnek a társaságnál.

A címlapról ajánljuk