eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hárman kaptak életfogytiglant az olaszliszkai emberölésért - a nap hírei

Súlyosbította az olaszliszkai emberölés ügyében hozott elsőfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla. Újabb két haláleset történt az új influenzavírus miatt. A Vatikánban fogadta a magyar kormányfőt XVI. Benedek pápa. A nap legfontosabb hírei november 13-án.

Súlyosbította az olaszliszkai emberölés ügyében hozott elsőfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla. A büntető tanács 3 esetben szabott ki életfogytiglani büntetést. Az elsőrendű vádlott, ifjú Horváth Dezső esetében a korábban kiszabott 15 éves szabadságvesztést 17 évre emelték. A korábban 15-15 évre ítélt hatod- és hetedrendű vádlott büntetését életfogytig tartó fegyházbüntetésre változtatták. A többi vádlott esetében az ítélőtábla helyben hagyta az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét; a másodrendű vádlott, idősebb Horváth Dezső életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott. Két vádlottnak 15-15 évet kell fegyházban, másik kettőnek pedig 10-10 évet fiatalkorúak börtönében letöltenie. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt gyermekei szeme láttára verték halálra 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután azt hitték, hogy autójával elsodort egy kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

Jövő héten tárgyal a kabinet az új típusú influenza elleni védőoltás rendszerének továbbfejlesztéséről. A kormányszóvivő azt mondta: az újabb intézkedésekre azért van szükség, hogy minél gyorsabban jusson el az oltóanyag az emberekhez. Szollár Domokos részleteket nem árult el. Korábban Bajnai Gordon miniszterelnök Rómában azt mondta: egyszerűbbé kell tenni a vakcinához való hozzájutást. Molnár Kornélia helyettes tisztifőorvos arról számolt be, hogy újabb két ember halt meg az új influenza vírusa miatt.

Nyíregyházán látogatási tilalmat rendeltek el a Jósa András Oktató Kórház ápolási osztályán, valamint a gyermekosztály infektológiai részlegén, miután járványos hepatitis A-, illetve felső légúti megbetegedéseket észleltek az intézményben. B. Mikula Edit sajtóreferens elmondta: a fertőző betegségek rövid időn belül nagy számban fordultak elő a kórházban.

A vártnál nagyobb mértékben, korrekciók nélkül és a naptárhatást figyelembe véve egyaránt 7,2 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az előzetes adatok alapján július és szeptember között a GDP 1,8 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest. Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője azt mondta: csőd közeli állapotban van a gazdaság.

Benyújtotta az Országgyűlésnek a digitális anyakönyv rendszer létrehozását lehetővé tevő törvénymódosító javaslatot a kormány. Az igazságügyi és rendészeti miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta: az indítvány célja, hogy a papíralapú anyakönyveket biztonságos, elektronikus rendszer váltsa fel 2011. január 1-jétől. Draskovics Tibor szólt arról is, hogy várhatóan módosítani kell a távoltartásról szóló törvényt. Hozzátette: a változtatás alapját a rendőrségnél, gyámhivatalnál és a bíróságnál összegyűlt tapasztalatok után alakítják ki.

A vártnál jobb, 45 milliárd 899 millió forintos konszolidált adózás utáni eredményt ért el a harmadik negyedévben az OTP Bank Nyrt. A pénzintézet gyorsjelentése szerint a bankcsoport eredménye 9 százalékkal haladja meg az előző negyedévi nyereséget és - leszámítva a Garancia biztosító értékesítéséből tavaly az eredményt javító összeget - 14 százalékkal marad el a 2008 harmadik negyedévitől.

Jövőre először lehet nyereséges a Mol Nyrt. pakisztáni munkája - közölte a cég vezérigazgatója. Mosonyi György Iszlámábádban azt mondta: az idei 10 millió dollár után jövőre 40 millió lehet az olajtársaság bevétele Pakisztánban, a nyereség pedig meghaladja a 23 millió dollárt. A Mol eddig 100 millió dollárt fektetett be Pakisztánban, ahol még 3 kutatási blokkja van a cégnek.

A magyar kormány és a Vatikán kapcsolatai erősek és kiegyensúlyozottak - közölte a magyar kormányfő, miután magánkihallgatáson fogadta őt XVI. Benedek pápa. Bajnai Gordon elmondta: konkrét ügyek nem kerültek szóba a megbeszélésen. Hozzátette: egyik oldalról sem hangzott el kritika, inkább az együttműködést hangsúlyozták, amely alapjának mindkét fél a vatikáni szerződést tekinti.

A Külügyminisztériumba kérették Ukrajna Budapesten akkreditált nagykövetét. Faller Jenő helyettes szakállamtitkár azután egyeztetett Dmitrij Tkaccsal, hogy kiderült: az ukrán oktatási minisztérium nem rendelte meg anyanyelvű fordításban a mintegy száz kárpátaljai magyar iskolának a jövő évi tanévre előirányzott tankönyveket, így a tanintézetek 10. osztálya nem kap magyar nyelvű könyveket. Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára az InfoRádióban közölte: szükség esetén az Európa Tanácshoz fordul a kormány.

Hivatalosan is befejeződött a Lisszaboni Szerződés ratifikációja, miután a 27 uniós tagország közül utolsóként Csehország is letétbe helyezte Rómában a dokumentum elfogadását rögzítő iratot. Ez azt jelenti, hogy az unió megreformálásáról szóló szerződés január 1-jén hatályba léphet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×