eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Huszonkilenc vasútvonalat zárat be a kormány - a nap hírei

Katonai tiszteletadás mellett tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom leverésének 53. évfordulóján a Hősök terén. A tervezett 32 helyett 29 vasútvonalat zárnak be; a Fidesz szerint politikai döntés született. Jövő héten folytatja az egyeztetést az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő országgyűlési bizottság. A nap legfontosabb hírei.

Emlékezés

Katonai tiszteletadás mellett tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének 53. évfordulóján, Budapesten, a Hősök terén. Az emlékműnél koszorút helyezett el mások mellett Sólyom László köztársasági elnök, Molnár Csaba kancelláriaminiszter és Mandur László, az Országgyűlés alelnöke. Lerótta kegyeletét a diplomáciai testületek több képviselője, valamint az 56-os szervezetek néhány tagja. Az államfő korábban felkereste a rákoskeresztúri Új köztemetőt. Sólyom László először a központi emlékműnél helyezett el koszorút, majd Nagy Imre, mártírhalált halt miniszterelnök és a névtelen elesettek sírjánál rótta le kegyeletét. Ünnepi megemlékezést tartottak Párizsban is, az 1956-os forradalom mártírjainak jelképes síremlékénél, a Pere Lachaise temetőben.

Bezárt vonalak

A tervezett 32 helyett 29 vasútvonal bezárásáról döntött a kabinet - jelentette be a kormányszóvivő. Szollár Domokos hozzátette: emellett egy vonalon, Zirc és Veszprém között - figyelembe véve a turisztikai szempontokat - a hétvégén járnak majd vonatok. A kormányszóvivő a kabinet ülése után közölte: a Karád-Siófok, Nyíregyháza-Nyírbátor, Nyíregyháza-Vásárosnamény szakaszon a korábbi tervekkel ellentétben megmarad a vasúti közlekedés. Szollár Domokos arról is beszélt, hogy azokon a szakaszokon, ahol megszűnik a vonatközlekedés, buszok járnak majd. Hangsúlyozta: az átalakítás nem jár létszámleépítéssel a MÁV-nál. A Fidesz szerint a kormány nem szakmai, hanem politikai alapon döntött az ügyben. Fónagy János, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: komoly károkat okoz, hogy jövőre negyvenmilliárd forintot vonnak el a közösségi közlekedéstől.

Tovább egyeztetnek az ÁSZ-elnökről

Jövő héten folytatja az egyeztetést az Állami Számvevőszék elnökét és alelnökeit jelölő országgyűlési bizottság. A testület elnöke, a szocialista Kovács Tibor azt mondta: mivel a Fidesz azt javasolta, hogy minden pártnak legyen önálló jelöltje, az MSZP Göndör István frakcióvezető-helyettest ajánlja a számvevőszék alelnökének. A politikus emlékeztetett arra, hogy KDNP Latorcai János frakcióvezető-helyettest javasolja, a Fidesz viszont még nem nevezte meg jelöltjét. Az Állami Számvevőszék elnökének, Kovács Árpádnak december 9-én jár le megbízatása, míg az alelnökökről 2002 óta nem sikerült megállapodniuk a képviselőknek.

Kivonultak a civilek

Nem kíván a továbbiakban részt venni a kampányfinanszírozással kapcsolatos, pártok közötti egyeztetésekben a Transparency International és a Freedom House. A két civil szervezet közölte: döntésüket azután hozták meg, hogy a Fidesz nem reagált érdemben az általuk korábban bemutatott kampányfinanszírozási reformjavaslatra. A javaslatot jegyző Transparency International és Freedom House jövőre kiemelt figyelemmel követi a pártkampányokat, és a nyilvánossághoz fordul, ha a finanszírozással kapcsolatos visszaéléseket tapasztal.

Téli felkészülés

Mintegy 3,3 milliárd forintot biztosít az idén a főváros a hajléktalanok téli ellátására való felkészüléshez - közölte a főpolgármester. Demszky Gábor elmondta: a Fővárosi Önkormányzat 7 ezer hajléktalannak tud valamilyen formában szállást biztosítani. Hozzátette, hogy a téli időszakban átmenetileg mintegy 1600 plusz férőhelyet biztosítanak a rászorultaknak. Győri Péter hajléktalanügyi koordinátor arról számolt be, hogy már hétfőn majdnem megteltek az éjjeli menedékhelyek, húsz alatt volt az üres férőhelyek száma.

H1N1

Az új típusú influenza elleni védőoltás mielőbbi beadatását javasolja a Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága a magyar lakosságnak. A testület közleményében figyelmeztet arra, hogy a védettség körülbelül két hét alatt alakul ki. A felhívás szerint az új típusú influenza ellen a lakosság döntő többsége védtelen, ezzel szemben a jelenleg Magyarországon forgalomban lévő vakcina hatékony védelmet alakít ki a szervezetben, és jelentősen csökkenti az influenzás megbetegedés kockázatát, ezáltal pedig a lehetséges szövődmények számát is.

Eltűntek

Hivatalosan is eltűntnek nyilvánította a szecsuani kormányzat azt a négy magyar hegymászót, aki nem tért vissza egy októberi expedícióról - közölte a pekingi magyar főkonzul. Sárközy Péter hozzátette: a magyar nagykövetségnek megküldött hivatalos tájékoztatás szerint a hegyi mentők megkezdték a sportemberek keresését.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×