eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az újinfluenza-vírus magyar áldozatai

Magyarországon eddig öt olyan haláleset történt, amely összefüggésbe hozható az új típusú influenzával. A fertőzöttek számáról azonban nincsenek pontos adatok. Október közepén 283 személynél igazolták a H1N1-vírust.

Az elsők között adta hírül az InfoRádió júliusban, hogy elhunyt egy 41 éves férfi Magyarországon, akinél kimutatták az új influenza vírusát. Õ valószínűleg külföldön kaphatta meg a betegséget. A férfi az influenza vírusa miatt kialakuló tüdőgyulladásba halt bele.

A második áldozatról szeptemberben számolt be a sajtó, ő egy 34 éves magyar fiatalember volt, aki nem tartozott egy rizikócsoportba sem. Az utólagos vizsgálatok szerint halálát az influenza nagyon ritka szövődménye, a vérző tüdőgyulladás okozta.

A harmadik eset egy súlyos daganatos betegségben szenvedő 33 éves nő volt. Az asszony sugár- és kemoterápiát is kapott, amely legyengítette az immunrendszerét. Boncolása után derült ki, hogy H1N1-vírus is volt a szervezetében.

A negyedik áldozat egy 47 éves férfi, aki kórházban halt meg. Õ felső légúti, bakteriális és vírusos fertőzésből kiinduló tüdőgyulladásban szenvedett, ez vezetett a halálához. A boncolást követő vizsgálat igazolta szervezetében a H1N1 vírust.

Most a szolnoki kórházban halt meg egy 15 éves gyermek, akinél még életében kimutatták a H1N1 vírust. Õ több rizikócsoportba tartozott, több alapbetegsége is volt.

Magyarországon október közepéig a vírus felbukkanása óta 283 esetben igazolták az új vírus jelenlétét, és a 43. héten nagyjából 14600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, kevesebben, mint egy héttel korábban. Járványról akkor lehet beszélni, ha egy hét alatt az orvoshoz fordulók száma meghaladja a húszezret.

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan az újinfluenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már számos országban regisztráltak megbetegedéseket, a leginkább rohamosan az amerikai betegek száma nőtt. A betegség júniusra okozott világjárványt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×