eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Lendvai: A válság nem olyan, mint a kanyaró

Magyarországon és a világgazdaságban is modellkorrekcióra van szükség, hogy ne alakuljon ki egy újabb válság - mondta Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt elnöke.

"A világválság valószínűleg nem olyan, mint egy gyermekbetegség, mint egy kanyaró, ami után a gyerek jobban van, ugyanabban a ruhácskában, ugyanazon a játszótéren kezd el játszani, ugyanúgy, mint eddig" - mondta az MSZP elnöke.

Lendvai Ildikó hozzátette: ennek megvannak a tanulságai, ha nem akarjuk, hogy ugyanilyen csapdák nyíljanak a gazdaságban, hogy a történelem második világválsága után következzék egy harmadik, akkor meg kell nézni, mi az, amit meg kell változtatni.

A szocialista politikus szerint a változásnak egyaránt érintenie kell globális és magyarországi kérdéseket is, mert, mint mondta, a magyar modellnek megvoltak, megvannak a sajátos magyar betegségei, de vannak közös nyavalyái a világgazdasággal.

Hozzátette: "mi nem házalunk a rendszerváltás ködös ígéreteivel. Akik azt mondják, hogy rendszerváltás kell, általában rendszervisszaváltást akarnak." A rendszer három alappillérét - a többpárti demokráciát, a piacgazdaságot és az európai uniós együttműködést - a pártelnök szerint meg kell őrizni.

Kijelentette ugyanakkor, hogy a működési modell sok ponton csődöt mondott. Mindenhol újragondolják az állam szerepét, de a gazdaság szerkezetét is.

Magyarországon eddig a fő hajtóerő a privatizáció volt, de ez lezárult, már nincs mit privatizálni. Új motor kell, ami Lendvai Ildikó szerint a munkaerőben, a humántőkében van.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×