eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Egy évig érvényes az újinfluenza elleni vakcina

Az újinfluenza elleni védőoltások ampulláin nincs feltüntetve a gyártási és a szavatossági idő - értesült a Magyar Nemzet. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet tájékoztatása szerint azonban a gyűjtőcsomagoláson rajta van a gyártási idő, amelytől számítva egy évig felhasználható a vakcina. Az InfoRádió úgy tudja, az ampullákra a patikusoknak kell ráírniuk a gyártás pontos idejét, mivel ők bontják meg a 20-as kiszerelésben érkező védőoltásokat.

A Magyar Nemzet szerint megdöbbenve tapasztalják a háziorvosok, hogy az újinfluenza elleni védőoltás ampulláján nincs feltüntetve a lejárati idő. A lapnak nyilatkozó Keszthelyi Gyula háziorvos úgy véli: a szavatossági idő feltüntetésének hiánya törvénybe ütközik, az ugyanis alapkövetelmény egy gyógyszer esetében.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézetnél elismerték, hogy valóban nem jelölte a gyártó a gyártási és a szavatossági időt. Tájékoztatásuk szerint egyes készítmények esetében, így például az influenza elleni vakcináknál, a betegellátás folyamatos biztosítása érdekében engedélyezhetik a forgalomba hozatalt, még akkor is, ha a termékeknek úgynevezett alaki-formai hibájuk van, ugyanakkor ezek a hibák nem veszélyeztetik a szer biztonságos alkalmazását.

A szakemberek azt mondják, hogy a vakcinák egy évig felhasználhatóak, és az InfoRádió értesülései szerint a 20-as kiszerelésben érkező vakcinák dobozain feltüntetett gyártási időt a patikusoknak kell ráírniuk az ampullákra. Ezt persze nem rögzítik az érvényben lévő szabályok, de a Gyógyszerészeti Intézetnek ez az elvárása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×