eur:
398.95
usd:
363.75
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Tölgyessy Péter: Az egész ország érdeke a siker

Most a legfontosabb áru a remény - fogalmazott Tölgyessy Péter az InfoRádiónak adott interjújában. A politikai elemző azt mondta: az új kormánynak úgy kell felszámolnia a politikai hidegháborút, hogy a kialakuló új egyensúlyban a baloldal is megtalálja majd a helyét.

Nagyon sok válság találkozik Magyarországon, még mindig túlköltekezünk, a magyar társadalomnak pedig minden eleme recseg-ropog. Szinte mindent igazságtalannak, rosszul működőnek érzünk, és itt ráadásnak itt a világgazdasági krízis - ezt megoldani herkulesi feladat - mondta az InfoRádiónak Tölgyessy Péter politikai elemző.

A legfontosabb áru most a remény - fogalmazott Tölgyessy Péter, aki attól tart, hogy a társadalmi válság megoldása sok időbe telhet, hiszen a bajok eddig csak sokasodtak. Kezdetnek a rettenetes borúlátást kellene megpróbálni derűlátásra fordítani, ám ezt pusztán szavakkal nem lehet elérni, azok nagyon hamar üresen konganak, ha nincs mögöttük valóságfedezet - mondta.

Nyolc év elveszett

Nemsokára kiderül, hogy Orbán Viktor képes-e előidézni a fordulatot - közölte a politikai elemző, aki szerint a Fidesz elnöke előtt sokkal nagyobb feladat áll, mint eddig bármikor. A politikus helyzetét ráadásul nehezíti, hogy két választási vereség után kell kormányoznia, és az is biztos, hogy ez lesz az utolsó esélye - magyarázta.

Az ország és mindenki érdeke az volna, hogy sikerüljön, hiszen legalább nyolc évet elveszítettünk már az életünkből, más se hiányozna, minthogy újabb éveket veszítsünk el - hangsúlyozta Tölgyessy Péter.

Egyensúly kell

A jobboldal úgy gondolja, történtek olyan dolgok, amelyekért igazságot kell adni, és egyes esetekben az elszámoltatásra is szükség lehet - mondta a politikai elemző. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politika a felelős a hideg polgárháború kialakulásáért, ezért jó volna, ha a jobboldal a győztes pozíciójából olyan új egyensúlyt teremtene, amelyben - legalább perspektívájában - a baloldal is megtalálja a helyét.

A jobboldalon azonban nagyon sokan nem így gondolkodnak, totális győzelmet várnak, és úgy vélik, hogy örökre el kell söpörni a baloldat. A tapasztalat viszont az, hogy aki totális győzelmet akar, az totális vereséggel végzi - mondta Tölgyessy Péter.

Ha nem sikerül megteremteni az egyensúlyt, más szereplőkkel, de folytatódik a háború, a baloldal pedig ismét felveszi azt a kíméletlen ellenzéki szerepet, ami az Antall- és az Orbán-kormány idején is jellemezte a működését - fűzte hozzá.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×