eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Lesz még Csabagyöngye

A sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem végleg tűnik el a korai érése miatt speciális magyar fajtaként jegyzett Csabagyöngye nevű szőlőfajta a Balaton vidékéről - tudta meg az InfoRádió.

 A válság és az Esca nevű gombabetegség miatt most valóban kivágják, de később újratelepítik az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. egyik, harminc hektáros szőlőültetvényét, amelyen a korai érése miatt magyar specialitásnak számító Csabagyöngye nevű fajta terem - értesült az InfoRádió a cég elnök-igazgatójától, Tavaszi Józseftől.

A badacsonyörsi Varga Pincészet évente 200 ezer palack bort állít elő a Csabagyöngye nevű szőlőfajtából. A céget vezető Varga Péternek tehát bőven lenne oka aggódni amiatt, hogy a sajtóban megjelent, félreérthető hírek szerint a Csabagyöngyét termesztő Balaton-Agrár Zrt. a válság és egy gombabetegség miatt kivágja az egyik ültetvényét. A borász mégsem fél - megerősítette az InfoRádió értesülését: ez a korai érése miatt nemzetközi szinten is rendkívülinek tartott magyar fajta nem tűnik el.

A dél-balatoni borvidéken idén 30-40 százalékkal csökkent a szőlő felvásárlási ára, ráadásul ezek jelentős részét csak 2010 második felében fizetik ki a termelőknek. Egyedül a Hungarovin külföldi tulajdonban lévő utódja, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ad korrekt árat, amit egy hónapon belül át is utal - mondták el az InfoRádiónak nyilatkozó borászok. A szakemberek szerint egyébként most azért alacsonyak a felvásárlási árak, mert 2006-ban és 2007-ben irreálisan magasak voltak. A drága magyar borok kiszorultak az exportpiacokról, a válság miatt pedig felszámoltak néhány pincészetet.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×