eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Dávid Ibolya felszólalt a toryk kongresszusán

Az európai országok ma ismét több olyan problémával küszködnek, amelyekről azt gondolták, hogy rég maguk mögött hagyták - mondta csütörtökön, a brit Konzervatív Párt éves kongresszusán Dávid Ibolya, aki szerint a kontinensen "újból divatba jött" a populizmus és a demagógia.

A Magyar Demokrata Fórum elnöke a manchesteri rendezvény egyik díszvendégeként felszólalva kijelentette: a populizmus és a demagógia könnyű megoldásokat kínál a bajokra. Sokan ismét burjánzó államapparátusok létrehozására törekszenek, ezek azonban csak arra jók, hogy magas adóterhükkel, hatékonyságot nélkülöző működésükkel és átláthatatlanságukkal tönkretegyék a minőségi közszolgáltatásokat és a versenyképességet.

Dávid Ibolya szerint azonban pártja változatlanul a kis, de hatékony és őszinte kormány, valamint a felelős környezetvédelmi politika híve.

Az MDF vezetője kijelentette: az európai változások motorja csakis az Európai Parlament új, a brit toryk kezdeményezésére létrejött konzervatív-reformer frakciója lehet.

A magyar politikus szerint az MDF és a brit Konzervatív Párt együttműködése túlmutat az egyszerű baráti kapcsolatokon, a két pártot hosszú távú stratégiai szövetség köti össze.

Felszólalása után Dávid Ibolya az MTI-nek telefonon elmondta: a konzervatívokra a válságos időszakban a józan realitás jellemző, amely a megtakarítások, az ésszerűsítések, a visszafogott költségvetési kiadások ösztönzésével célozza a mihamarabbi kilábalást a jelenlegi válságból.

A Magyar Demokrata Fórum elnöke ezzel kapcsolatban visszautalt George Osborne-nak, a tory árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltjének "meglepően őszinte" kongresszusi felszólalására. Dávid Ibolya szerint Osborne "abszolút őszintén" beszélt a konzervatívok kormányprogramjáról, az állami eladósodás megállítását és a költekezés visszafogását célzó ésszerűsítési tervekről.

Az MDF vezetője elmondta: a brit konzervatívok tudomásul vették, hogy a magyar párt szükségesnek tartja a kelet-közép-európai országok számára az EU intézményi reformjaira kidolgozott Lisszaboni Szerződést.

A Konzervatív Párt népszavazást írna ki Nagy-Britanniában a szerződésről abban az esetben, ha a jövő tavaszi brit választásokon kormányra kerül, és a dokumentumot addig még nem ratifikálta mindegyik uniós tagállam.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×