eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Amerikában még durvább a kampány

Nem elég, hogy a pártok törvénytelenül drágán kampányolnak a választások előtt, de a kampányok általában durvák és unalmasak is - derül ki a következő összeállításából, amelyben kommunikációs szakértők elemzik a Fidesz és az MSZP kölcsönös vádaskodásait.

A Fidesz szerint az MSZP minden idők legdurvább választási kampányára készül. A szocialisták ugyanezzel vádolják az ellenzéki pártot. De mitől, vagy pontosabban: milyen határt átlépve durva egy kampány? A nemzetközi tapasztalatok iránt érdeklődve ezt kérdeztük Fűrész Gábor politikai kommunikációs szakértőtől.

"Az Amerikai Egyesült Államokban sokkal durvább a kampány - válaszolta a szakember -, de ott vasszabály, hogy az ellenféllel kapcsolatos állításnak igaznak kell lennie, különben a rágalmazó óriási összegű kártérítést kénytelen fizetni. Közép-Kelet-Európában és Magyarországon nem alakult ki ilyen vitakultúra, ami elsősorban a politikusok gyenge teljesítményével és annak következményeként tekintélyük hiányával magyarázható" - válaszolta Fűrész Gábor.

"A negatív kampány eredménytelen és unalmas" - ez már Wermer András véleménye. A marketingstratéga szerint ugyanakkor a magyaroknak nincs okuk a panaszra, mert egy átlagos amerikai kampány, vagy pusztán egy ülésnap a brit parlamentben sokkal durvább, mint az MSZP és a Fidesz vitái, amelyben a szemben álló felek már most kölcsönösen aljassággal vádolják egymást.

A kampány stílusa összefügg a kampány finanszírozásával. Amennyire durva az egyik, annyira álszent a másik. Elég egy minapi vitát felidézni, hogy lássuk ennek igazságát. Nyakó István, az MSZP szóvivője kifogásolta, hogy Salgótarjánban a fideszes önkormányzat bérel buszt a résztvevőknek az ellenzéki párt szombati, Kossuth téri tüntetésére. A Fidesz alelnöke, Kósa Lajos debreceni polgármester (az előbb említett demonstráció főszervezője) viszont azt vetette Oláh Lajos MSZP-s államtitkár szemére, hogy az a hajdú-bihari szocialisták elnökeként az ÁNTSZ szórólapjához csatolt levélben óvta választóit a H1N1 vírustól.

Aki például ezt, vagy általában a kampányfinanszírozás rendszerét képmutatónak tartja, most megírhatja a véleményét a politikusoknak egy e-mailben a Transparency International és a Freedome House által létrehozott weblapon a www.kepmutatas.hu címen.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×