eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

A kórházak elviszik a távhő áfájának csökkentését?

Veszélybe került a távhő áfájának jövő évi csökkentése - közölte a pénzügyminiszter. A pénzt a kórházak viszik el, amelyekkel szerdán állapodott meg a kormány.

A kórházaknak átcsoportosított pluszforrás olyan tartalékokat érint, amelyeket a távhő áfa-csökkentésére különítettek el - mondta a pénzügyminiszter sajtótájékoztatón.

"Ha a távhőáfa-csökkentést meg akarjuk csinálni, akkor dolgoznunk kell még azon, hogy ez milyen intézkedések eredményeként" tehető meg - fogalmazott.

Fidesz szerint átverés volt a kormány és az MSZP ígérete a távfő-áfájának csökkentésére. László Tamás, az ellenzéki párt képviselője úgy látja: azonnali segítségként szükség lenne az áfacsökkentésre.

Emlékeztetett: a Fidesz visszatérő javaslata volt a távhő áfájának kedvezményes kulcsba sorolása; ha ezt legutóbb márciusban nem utasította volna el a kormánytöbbség, akkor a panellakásokban élők már hónapok óta 4-5 ezer forinttal kevesebbet fizetnének.

Az egészségügyi tárca - a pénzügyminiszter közreműködésével - szerdán állapodott meg a kórházi szakmai szervezetekkel a finanszírozásról. Székely Tamás egészségügyi miniszter szerdán elmondta: októberben és decemberben többletforráshoz juttatják a kórházakat, és januárban életbe léptetik a finanszírozási csúszás csökkentését két hónapra.

Ez azt jelenti, hogy a novemberi teljesítményt januárban fizetik ki február helyett és februárban kifizetik a decemberi teljesítmény után járó díjat - tette hozzá.

Megegyeztek abban is, hogy jövőre mekkora lesz az éves finanszírozott teljesítmény-volumen korlát összege és abban is, hogy 146 ezer forint lesz az alapdíj, de pontos összeget még nem lehet mondani, mert az elvégzett teljesítményt fizetik ki.

A kórházak így októberben 4.5 milliárdot, decemberben 6 milliárdot, januárban pedig a teljesítménynek megfelelő plusz egyhavi juttatást kapnak.

A megállapodást Oszkó Péter pénzügyminiszter is aláírta, ám már szerda délelőtt az országgyűlés szakbizottságában elmondta: a költségvetési források szinte teljes egészében le vannak kötve és már "gyakorlatilag nulla a mozgástere a kormánynak".

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×