INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Oszkó: Magyarország számára kritikus kérdés, hogyan teljesít a német gazdaság

Infostart / InfoRádió
Nem lehet olyan zseniális kormányzat Magyarországon, amely az európai, különösen a német gazdaság jelentős visszaesése ellenére képes növekedést elérni - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Oszkó Péter arról is beszélt, hogy jövőre a magyar kormány még GDP-csökkenéssel számol, az első félév lesz nehéz, a tendenciák pedig várhatóan az év közepén fordulhatnak meg.

Egyetlen ország sem tudja függetleníteni magát a többi állam gazdaságának helyzetétől: az Egyesült Államok piacainak történései hatással vannak az európai eseményekre, amelyek pedig a magyarországi folyamatokat befolyásolják - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az elmúlt években túl volt pörgetve a belső fogyasztás, ez okozott olyan eladósodottságot az állam és a lakosság oldalán is, ami a továbbiakban nem tartható fenn. A belső fogyasztás éppen ezért nem lesz képes a következő egy-másfél évben kihúzni a gazdaságot a kátyúból - magyarázta Oszkó Péter.

2011-ben, ha az állam- és a lakossági adósság csökkenő pályára áll, már lehet valami szerepe a belső fogyasztásnak a növekedésben, az azonban kritikus kérdés a magyar gazdaság szempontjából, hogy Németország hogyan teljesít - hangsúlyozta a pénzügyi tárca vezetője.

"Nem lehet olyan zseniális kormányzat Magyarországon, amely egy zuhanó európai konjunktúra mellett képes gazdasági növekedést produkálni. Ez fordítva is igaz: nem lehet olyan rossz kormányzást csinálni, hogyha a német gazdaság gyorsan növekszik, az ne húzná magával a magyart" - fogalmazott Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter közölte: külső elemzők már a 2010-es helyzetet is pozitívabbnak látják, mint a kormány, és növekedést prognosztizálnak. A kabinet most igyekszik konzervatívan jósolni: szerinte az első félév lesz nehéz, a tendenciák az év közepén fordulhatnak meg.

Hanganyag: Mong Attila


A címlapról ajánljuk