eur:
399.12
usd:
364.74
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Fél órára ingyenes lesz a kölcsönbicikli

Várhatóan 2011-től Budapesten is lehet majd kerékpárokat kölcsönözni a város több pontján. Az első fél óra ingyenes lesz, a következő pedig egy BKV-egy árába fog kerülni.

Pesten 60, Budán pedig 13, tehát összesen 73 kerékpáros gyűjtőhelyet hoznak létre 2011-től a fővárosban, amelyeknek mindegyikében 20-22 dokkoló, vagyis ennyi kölcsönözhető kerékpár lesz - mondta a kormány múlt heti döntéséről Molnár Csaba, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

Előzetes csipkártyás regisztráció után bárki, bármikor, bármelyik bicikli felvevőhelyre odamehet, ott a kerékpárt felveheti, használhatja, és bármelyik más leadóhelyen visszaadhatja. Ez azért nagyon fontos, mert egyirányú utazásra is fel lehet használni majd a bicikliket, ellentétben a klasszikus kerékpár-kölcsönzőkkel, ahol vissza kell vinni a bicikliket oda, ahonnan elvittük - magyarázta a tárcavezető.

Molnár Csaba kitért arra is, hogy a kölcsönzés a tervek szerint az első fél órában ingyenes lesz, a második fél óra egy BKV-jegy árába, a második órától pedig minden megkezdett óra két BKV-jegy árába kerül majd.

"Mivel rendszertelen a közlekedés, előfordulhat olyan helyzet, hogy valahol éppen nem lesz bicikli, egy másik dokkolóban viszont túl sok van, ezért nem lehet beállni. Ezért egy olyan menedzsment után-kísérési rendszert fog működtetni a projekt-gazda, ami folyamatosan átcsoportosítja a bicikliket dokkolók és állomások között, hogy mindenhol a megfelelő minőségben és mennyiségben álljanak rendelkezésre" - tette hozzá.

A rongálások és lopások ellen egyrészt a regisztráció védheti a kerékpárokat, másrészt olyan egyedi bicikliket lehet majd kölcsönözni, amelyeket Molnár Csaba szavai szerint nem éri majd meg ellopni, mert még az alkatrészeiket sem lehet más kerékpároknál felhasználni.

Kürti Gábor, a Critical Mass egyik szervezője az InfoRádió kérdésére elmondta, ahhoz, hogy ez a rendszer sikeres legyen, biztosítani is kell a városi kerékpározás feltételeit.

Ha ez nem következik be, akkor úgy járunk, mint Barcelona, ahol óriási sikere volt ennek a rendszernek, rengetegen béreltek biciklit, mindenki biciklire ült, üresek voltak a tárolók, viszont mindenki a járdán kerekezett, mert nem mert lemenni az úttestre, nem alakították ki ugyanis ehhez a feltételeket. Ez azért nagyon komoly probléma, mert ha tömegesen jelennek meg a járdán a kerékpárosok, ami már most is tapasztalható a körúton, az borzasztó helyzeteket szül - fejtette ki.

A Molnár Csaba kancelláriaminiszter egyébként a KRESZ kerékpárosok közlekedését segítő módosításaival kapcsolatos kérdésre még a sajtótájékoztatón elmondta, hogy októberben kerülhet a kormány elé az a tervezet, amelybe várhatóan beépítik a kerékpáros szervezetek korábban átadott javaslatait is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×