eur:
389.63
usd:
361.9
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bíróság előtt a férfi, akinek az udvarán áramütés ölt meg egy tolvajt

Kedden kezdődött meg Miskolcon annak a kesznyéteni férfinak a pere, akinek udvarán meghalt egy tolvaj, két másik pedig megsérült a veteményes kerítésébe vezetett áramtól. Az emberölés kísérletével vádolt idős kerttulajdonos ügye jogszabályváltozást eredményező vitát gerjesztett arról: meddig terjedhet az élet és a vagyon védelme, és miért nem képes megvédeni a rendőrség a kistelepülések lakóit.

Tavaly nyárra az akkor 68 éves Szoboszlai Barna végképp megelégelte, hogy a tolvajok rendszeresen megdézsmálják a zöldségtermését, ellopják a szerszámait és megmérgezik a kutyáit. Igaz, erről soha sem tett feljelentést - mondta korábban a távirati irodának Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa.

A férfi nem a háza külső kerítésébe, hanem az attól egyik oldalon hat, a másik oldalon 16 méterre lévő zöldségágyása köré, a paradicsomkarókra hurkolt drótba vezetett 220 voltos áramot, és csak éjszakára. Figyelmeztető táblát nem rakott ki, de elterjesztette a hírt a faluban, ezért tudott a villanypásztorról az a három - egyébként ittas - férfi is, aki 2008. június 30-án éjszaka beugrott a kertbe, hogy uborkát lopjon. Egyikük meghalt, a másik kettő megsérült.

Az áramütésbe belehalt 48 éves tolvaj harminc fős rokonsága már aznap éjszaka a házhoz vonult, és csak a rendőrség akadályozta meg, hogy meglincseljék a kerttulajdonost. Szoboszlai Barnának el kellett menekülnie a faluból. Monok - akkoriban több radikális intézkedésével reflektorfénybe került - polgármestere, Szepessy Zsolt fogadta be, akinek közbenjárására Erdei Csaba ügyvéd ingyen vállalta az idős férfi védelmét.

Tekintve, hogy a tolvajok a hírek szerint cigányok voltak, Szoboszlai Barna gyorsan a szélsőjobboldal afféle népi hőse lett és még pénzt is gyűjtöttek neki. Ennek dacára természetesen előzetes letartóztatásba, majd házi őrizetbe került. Ellene több emberen elkövetett emberölés kísérlete, a tolvajok ellen pedig lopás vétsége miatt indult eljárás.
Az eset széles körű szakmai, társadalmi és politikai vitát indított el a magántulajdon védelméről. Szerepe volt a kormány új közbiztonsági programjának megszületésében, és abban, hogy egy idén júliusban elfogadott jogszabály szerint akár áramot is vezethetünk kerítésünkbe a betolakodók ellen - de csak olyat, ami nem öl.

Fontos azonban tudatosítani, hogy a törvényalkotók hiába bővítették a jogosan használható úgynevezett védelmi berendezések körét, azt továbbra is a bíró dönti el, hogy ezeket indokoltan alkalmazta-e az illető.

A kesznyéteni Szoboszlai Barna perének miskolci tárgyalása három napig tart. Az első alkalomra saját termesztésű zöldségekkel érkezett a bűnösségét tagadó férfi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×