eur:
393
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Zuschlag-per - Kivételezett helyzetben voltak a "csókosok"

Hiányos pályázataikkal is komoly támogatáshoz jutottak a Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek, az úgynevezett "csókosok". Erről vallott az egyik tanú hétfőn a Zuschlag János és társai ellen folyó büntetőper hétfői tárgyalásán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

Az egyik pályázatnál, amelynél Lados István járt el, nagyon sok hiányosság volt, amit a felhívás ellenére sorozatosan nem pótoltak, így nem lehetett elfogadni. Ezért felterjesztették állásfoglalásra a minisztériumhoz - mondta a tanú.

A minisztériumból az az utasítás jött, hogy a pályázat hiányosságait pótolták és el lehet fogadni - fűzte hozzá a tanú, aki 2003-tól az Ifjúsági és Sportminisztérium által kiírt pályázatokat kezelő Mobilitas közhasznú társaságnál dolgozott.

A tanú beszámolt arról, hogy Lados István másodrendű vádlott járt el több szervezet pályázata esetében. A vádirat szerint Lados István intézte azoknak a pályázatoknak az ügyeit, melyek Zuschlag János érdekeltségi körébe tartoztak.

"Lados csak egy lótifuti volt, aki mögött egy befolyásos személyiség volt, mert azok a pályázatok, amelyeket ő képviselt, kiemelt, milliós nagyságrendű összegeket kaptak" - mondta a tanú Fodor Endre tanácsvezető bíró kérdésére válaszolva.

A tanú a pályázati pénzek elosztásánál azt tapasztalta, hogy óvodák és iskolák a különböző táborozásra benyújtott pályázatai pár százezer forintot kaptak, míg a Zuschlaghoz köthető egyesületek milliós nagyságrendű támogatásban részesültek.

A bíró kérdésére, hogy miért nem ellenőrizték alaposabban a hiányos pályázatokat, a tanú válaszában kifejtette. a pályázatok tíz százaléka volt hiánytalan, és csak a szakmai beszámolók alapján folyt ellenőrizés.

A hétfőn kihallgatott további két tanú szintén úgy emlékezett, hogy azokkal a pályázatokkal rengeteg probléma volt, melyek esetében Lados István járt el.

A vádiratban szereplő, Zuschlag Jánoshoz köthető szervezetek pályázatai több esetben kaptak támogatást, annak ellenére, hogy a hiánypótlást nem adták be. "Volt egy olyan kategória, hogy csókosok, akiknek a pályázatát előnyben részesítették" - mondta a tanú, aki magyarázatként hozzátette: azokat hívták egymás között "csókosoknak", akiknek voltak minisztériumi kapcsolataik.

Egy másik tanú elmondta: a pályázatokról érdemi döntést hozó Gyermek- és Ifjúsági Alap tanácsánál attól kezdve, hogy Ocsovai Tamás helyett Mesterházy Attila lett az elnök, a pályázatok elbírálásának a rendje megváltozott.

Ettől kezdve nem nyerhetett olyan pályázat, amelyiket a szakértők nem támogattak - tette hozzá a tanú.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint a vádlottak fiktív civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlan megszerzésében működtek közre.

Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, éppen két éve van előzetes letartóztatásban.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×