eur:
392.55
usd:
366.13
bux:
66821.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Juhász Gábor letette a miniszteri esküt

Letette a hivatali esküjét Juhász Gábor a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter. A szocialista politikus azt mondta, hogy elsődleges céljának tekinti a pártpolitika távol tartását a szolgálatoktól.

2006 óta a harmadik miniszter lépett hivatalba hétfőn a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok élén, Juhász Gábor korábbi igazságügyi államtitkár ugyanis letette esküjét az Országházban. A politikus az eskü után azt mondta, szakmai alapú munkát akar a titkosszolgálatoknál.

"Újdonsült miniszterként feladatul kaptam, és minden erőmmel azon leszek, hogy a pártpolitikát távol tartsam a szolgálatoktól. És azon is, hogy azt a hangulatot, ami ma a nemzetbiztonsági bizottságban jellemző, normalizáljuk, és szakmai alapon, egyre inkább bizalmi légkörben dolgozzunk" - fogalmazott.

Juhász Gábor elmondta, hogy egyeztetésre hívta azokat a volt minisztereket, akik ma is az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai, így Kövér Lászlót, Demeter Ervint és Juhász Ferencet. Utóbbi kettőtől kapott választ: egyikük elfogadta a meghívást, másikuk nem, feltehetőleg Demeter Ervin utasította el a felkérést.

Juhász Gábor kérdésre válaszolva elmondta, az Országgyűlés honlapján olvasható életrajzában nem szándékosan tüntette fel hamis színben a végzettségét. "Főiskolai diplomám van, és soha nem állítottam mást, kérdésre válaszolva is ezt erősítettem meg. A parlament honlapján a képzettségek jegyzékében igen, de az életrajzi adatokban nem szerepel helyesen ez az adat. Úgy gondolom, hogy engem is terhel a felelősség, hogy ezen átsiklottam. Sokkal jobban jártam volna én is, ha ez előbb kiderül, és nem most, a miniszteri megbízatáskor" - hangsúlyozta.

A kancellária közölte, az Országgyűlés adminisztrációja hibázott, ők viszont azt mondták, változtatás nélkül teszik fel a honlapra az érintettektől kapott adatokat.

Juhász Gábor arra a kérdésre nem volt hajlandó válaszolni, hogy akkor ki írta az életrajzát. A kormányfő felkérésére Juhász Gábor vezeti majd a Nemzetbiztonsági Kabinetet, a kormány szűk körű, belső testületét, amely az állam és a közbiztonság védelmével összefüggő döntések előkészítésében segíti a kormányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×