eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Az Európa Tanács segítségét kérik a fasizmus megállításához Magyarországon

A Simon Wiesenthal Központ (SWC) arra kéri az Európa Tanácsot (ET), hogy állítson fel vizsgálóbizottságot "a fasiszta vírus magyarországi terjedésének megállítására".

Shimon Samuels, az SWC nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója hétfőn levelet küldött az ET miniszteri bizottsága elnökének, Samuel Zbogar szlovén külügyminiszternek és az ET ideiglenes főtitkárának, Maud de Boer-Buquicchiónak.

Az igazgató a levélben hangsúlyozta: "Miközben a II. világháború kitörésének 70. évfordulóján emlékezünk, a háború tanulságaival éppen azokon a helyeken és országokban dacolnak, ahol a holokauszt történt. Az Európa Tanácsot ezen tanulságok tudatosítására hozták létre, és 47 jelenlegi tagállama mind részese az ET rasszizmus elleni és emberjogvédelmi konvencióinak."

A nemzetközi zsidó emberi jogi szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: "Shimon Samuels igazgató levele az Európa Tanács azon egyik tagországára - Magyarországra - összpontosít, ahol az utóbbi időben robbanásszerűen megszaporodtak az antiszemita, a cigányellenes és a homofób incidensek. E jelenségekre példa a budapesti zsidó negyed múlt hétvégi elözönlése. A budapesti melegfelvonulás elleni egyik támadás elharapózásaként mintegy 500 neonáci és bőrfejű tüzet gyújtott a budapesti zsidó negyedben, és megtámadott azonosíthatóan zsidó magyar és külföldi turistákat, akik a Zsidó Nyári Fesztivál látogatói voltak."

Shimon Samuels megjegyezte: "noha hivatalosan betiltott szervezet, a Magyar Gárda - amelynek elődje a több mint 400 ezer magyar zsidó Auschwitzba történt deportálásában a németeket segítő nyilaskeresztes milícia volt - még mindig nyilvános alaki felvonulásokat rendez. Politikai pártszövetségesüknek, a Jobbiknak pedig képviselői vannak az Európai Parlamentben."

Az SWC 2009. március 5-én Sólyom László magyar köztársasági elnöknek címezve hangot adott azon felháborodásának, amelyet a cigányellenes pogromok váltottak ki a Los Angeles-i központú szervezetből. Az SWC augusztus 10-én felhívta az Európai Parlament újonnan megválasztott elnökének, Jerzy Buzeknek a figyelmét a magyarországi cigányellenes és antiszemita erőszakcselekményekre.

Samuels szerint "Magyarország, az Európa Tanáccsal szemben vállalt nemzeti elkötelezettségeit megsértve, elkerülhetetlenül egyre mélyebbre süllyed a gyűlölet mocsarába".

Javaslatok

Az ET-nél tanácsadói státusszal rendelkező civil szervezetként nyilvántartott SWC a következőket intézkedéseket javasolja az európai emberjogi szervezetnek:

"- Legyen a szeptember 28. és október 2. közötti strasbourgi Parlamenti Közgyűlés egyik napirendi témája a magyarországi szélsőséges erőszak.

- Hozzanak létre egy vizsgálóbizottságot, amely - esetleg az ET emberjogi biztosának irányítása alatt - kivizsgálja a magyarországi helyzetet, és útitervet készít a magyar hatóságoknak e fasiszta vírus terjedésének megállítására.

- A magyarországi események hozzájárulnak ahhoz, hogy hasonló incidensek történjenek az országgal szomszédos, más ET-tagállamokban, különösen a gyűlöletre uszító weboldalhálózatok révén. Az SWC mint amely régóta figyeli a gyűlöletre keltő internetes oldalakat, azt kéri, hogy az ET ennek a jelenségnek szentelve hívjon össze egy rendkívüli ülést.

- A fertőzés terjedését meg kell állítani. Az ET feladata gondoskodni arról, hogy tagállamai betartsák a szervezet alapelveit, elmenve addig a pontig, hogy megnevezik, felelősnek mondják ki és megszégyenítik azokat, akik veszélyeztetik az egész kontinens társadalmi egészségét" - szögezte le Shimon Samuels, az SWC nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden elmondta: a vasárnapi melegfelvonulást megzavarni próbálók közül mintegy kéttucatnyian sörösüvegeket dobáltak a budapesti Dohány utcai zsinagóga ajtajához, illetve letépték és meggyújtották a Zsidó Nyári Fesztiválnak a zsinagóga előtt kifeszített molinóját. Ezenkívül meg akarták gyújtani a zsinagóga jobb oldalán lévő raktár ideiglenes gyékénykerítését, de ezt a helyszínre érkezett rendőrök megakadályozták - tette hozzá.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az MTI érdeklődésére kedden elmondta: a zsinagóga közvetlen közelében gyújtogatásról, zsidó személyek elleni támadásokról nincs tudomásuk, de ha a Simon Wiesenthal Központ a konkrét esetről rendelkezik információkkal, akkor tegye meg a megfelelő bejelentést, melyet a rendőrség ki fog vizsgálni.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×