INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Alkotmánybírósághoz fordul a KDNP

Infostart / InfoRádió
Alkotmánybírósághoz fordul a KDNP a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény miatt. A párt országgyűlési képviselője szerint alkotmányellenes, hogy a szabályozás szerint a házasság intézményéhez hasonló jogokat biztosít az állam a regisztrált élettársi kapcsolatban az azonos neműek számára.

Ismét Alkotmánybírósághoz fordul a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvény miatt a Kereszténydemokrata Néppárt. Salamon László országgyűlési képviselő az InfoRádiónak azt mondta: a jogszabály megsemmisítését kérik a testülettől.

Az ellenzéki párt szerint a törvény két szempontból is alkotmányellenes: egyrészt a bejegyzett élettársi kapcsolat elnevezés alatt gyakorlatilag a házasság intézményét biztosítja az azonos neműek számára, másrészt nem konkrétan határozza meg a bejegyzett élettársi kapcsolat intézményének tartalmát, ez pedig sérti a jogbiztonság követelményét.

A KDNP-s országgyűlési képviselő azt mondta, más elnevezés alatt ugyan, de gyakorlatilag a házasság intézményéhez kapcsolódó jogosultságokat biztosítják az azonos neműek számára. Az az eltérés, ami a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye között fennáll, szinte lényegtelen - emelte ki

"Hiába keresztelik át akárminek a szabályozást, ha az gyakorlatilag a házasság szabályaival azonos. Ez akkor nem több, vagy nem más, mint az Alkotmány 15. szakaszának, illetve az Alkotmánybíróság számos határozatának megkerülése vagy kijátszása" - közölte.

Emlékeztetett arra, hogy a 2007-ben elfogadott törvényt megsemmisítette az Alkotmánybíróság, a testület iránymutatásait azonban szerinte nem vette figyelembe a jogalkotó.

Hanganyag: Gál Ildikó


A címlapról ajánljuk