INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Műhold segíti a parlagfű irtást Szabolcsban

InfoRádió / MTI
A műholdas felvételek is segítik a parlagfűirtást Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében: a fotók alapján is készítenek ellenőrzési útvonaltervet a szakemberek, és azonnal intézkednek az allergiát okozó gyomnövény eltávolítására.

A nagy magasságban rögzített képeken látszik, hogy parlagfüves-e a rajta lévő terület, sőt a felvételek összehasonlításával megállapítható, hogy a korábbiakhoz képest jelentős-e a gyomosodás, amelyet akár az egészségre káros növény is okozhat - magyarázta Nagy Krisztián, a térségi földhivatal munkatársa az MTI-nek.

Szőke Lajos, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal növény és talajvédelmi igazgatóságának vezetője elmondta, hogy a helyszíni ellenőrzések során az idén augusztus végéig 137 esetben volt szükség hatósági intézkedésre, összesen mintegy 200 hektáros területen találtak ugyanis parlagfüvet a külterületeken.

A tavalyihoz képest - jegyezte meg - 50 hektárral nőtt az allergiát okozó gyomnövényes terület, különösen az utak és a fasorok mentén látható sok parlagfüvet.

Eddig 102 esetben szabtak ki bírságot, a legnagyobb büntetési összeg 200 ezer forint volt.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a települések belterületein szintén folyamatos az ellenőrzés. Eddig összesen mintegy 60 hektár területen rendeltek el irtást a településeken, és negyven esetben bírságoltak. A büntetés összege egyetlen esetben sem haladta meg azonban a 30 ezer forintot, mert nem kiterjedt fertőzött területekről volt szó.

Szőke Lajos megemlítette, hogy a parlagfű-mentesítési küzdelemben társhatóságként közreműködő helyi önkormányzatok közül négyet kénytelenek voltak megbüntetni - esetenként 15-20 ezer forintra -, mert telkeiken, útjaik mentén is találtak a gyomnövényből. Az érintett önkormányzatok nevét nem árulta el.

Szabolcsban az allergiásokat ápoló tüdőgondozó intézet adatai szerint évről évre növekszik a parlagfű-allergiás betegek száma. Jelenleg a leginkább fertőzött területeken, a Nyírségben, illetve a 4-es és 41-es számú főútvonal által határolt homokháton lévő településeken élők közül minden negyedik-ötödik ember küzd a kórral.

A címlapról ajánljuk