INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A rendszeres alkoholfogyasztók aktívabb életet élnek, mint az absztinensek

Infostart / InfoRádió
Azok, akik viszonylag rendszeresen fogyasztanak alkoholt, többek mozognak azoknál, akik egyáltalán nem alkoholizálnak - derült ki egy amerikai kutatásból, amely szerint azok a legaktívabbak, akik átlagosan napi egy-két pohárkával megisznak.

Amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a mérsékelt ivók sokkal több testmozgást végeznek, mint az alkoholtól teljesen elzárkózók.

Azok, akik komoly ivóknak számítanak - a férfiak esetében azok, akik legalább 76, a nőknél pedig legalább 46 pohár italt isznak meg havonta - átlagosan heti húsz percet töltenek testmozgással. Mindeközben a mérsékelt alkoholfogyasztók - a nőknél havi 15-45, a férfiaknál 30-75 italt fogyasztók - tíz perccel többet, vagyis heti fél órát mozognak átlagosan.

A két csoportba tartozó alkoholfogyasztók közül sokan mondták azt, hogy olyan kemény fizikai terheléssel járó sportot űznek, például futnak. A gyakori és a mérsékelt ivók 14 százalékkal nagyobb valószínűséggel mondták azt, hogy komoly testmozgást végeznek hetente, mint a nem ivók.

A Miami Egyetem vezető kutatója hangsúlyozta: a vizsgálat eredménye nem jelenti azt, hogy az alkoholfogyasztás az aktív életvitel egyik alapfeltétele lenne. Dr. Michael T. French szerint a kutatás eredményének egyik magyarázata az lehet, hogy az alkoholfogyasztás jelentős kalóriabevitellel jár, és a pohár fenekére viszonylag sűrűn nézők le akarják dolgozni a felesleget.

A másik ok a szakértő szerint az lehet, hogy azok, aki rendszeresen isznak, olyan személyiségek, akik kedvelik a kalandosabb tevékenységeket, mint például a sziklamását. Mások azonban éppen azért választják valamelyik csapatsportot, hogy egy-egy meccs után közösen megigyanak valamit csapattársaikkal.

A címlapról ajánljuk