eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kékfrankkal fizethetnek Sopronban

Címek a mai lapokból: Megfelelő ember a megfelelő feladatra - Kiszoríthatják a bölcsődések az óvodásokat - Kékfrankkal fizethetnek Sopronban - Már a paprikát sem mi termeljük magunknak - Toboroznak a kasszák - Káosz várható az utakon.

 A Népszabadságban arról olvashatnak, hogy Orbán Viktor már 2007 ősze óta figyel egy Fidesz-kormányzás személyi feltételeinek az előkészítésére; a pártelnök ekkor kérte fel Szabó Erika kiskunhalasi parlamenti képviselőt, hogy vezesse az elnöki stábhoz tartozó úgynevezett Képzési Igazgatóságot, s "térképezze fel", hogy a Fidesz választott politikusai milyen kormányzati-önkormányzati szerepre lennének alkalmasak. Szijjártó Péter már nyilatkozott arról, hogy a Képzési Igazgatóság készíti fel a fideszes politikusokat államigazgatási, regionális és helyi igazgatási feladatokra. Közülük kerülhetnek ki a Fidesz kormányzása esetén az állami cégek vezetői, felügyelőbizottsági tagjai. Információink szerint a Fidesz a választások után csaknem 1500 államigazgatási-közigazgatási poszton tervez személycserét - a főosztályvezetői szintig változtatnának. A képzéseket, tréningeket a Fidesz pártalapítványa, a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi a Lakiteleki Népfőiskolán

A Magyar Nemzet arról ír, hogy nemhogy több, de kevesebb szülő mehet vissza dolgozni, ha a kistelepüléseken szeptembertől bevezetik az egységes óvoda-bölcsődéket. Az eddigi 25 fős óvodás csoportok helyett ugyanis csak 20 fősek indulhatnak, így éppen a 3-4 évesek szorulhatnak ki az intézményből, akik után gyes sem jár. A tízezer főnél kisebb lélekszámú településeken az egységes óvoda-bölcsőde bevezetésével a kormány célja az, hogy azon településeken is megoldott legyen a három év alatti gyerekek napközbeni ellátása, ahol eddig nem volt bölcsőde - és így minél több édesanya állhasson munkába. A lap szerint a valóságban azonban éppen ellentétes hatást válthat ki az új intézménytípus bevezetése. A fenntartónak ugyanis az lesz az érdeke, hogy felvegye a maximálisan megengedett öt bölcsődéskorú gyereket a csoportba, mert a 3 év alatti gyerekek után kétszer annyi támogatást kapnak, mint az óvodások után. Így az ígért több gyermek helyett az eddigi huszonötnél negyven százalékkal kevesebb, csupán 15 három év feletti gyerek kerül be az óvodába.

A Népszabadság arról ír, hogy Kékfrank néven utalványokat vezetnek be ősszel Sopronban és környékén vállalkozók és magánszemélyek, akik európai típusú szövetkezetbe tömörülnek. Az egymás közti elszámolásban az utalványt használják, így fedezetül szolgáló forintjaik busásan kamatozhatnak a bankban. Az utalványtól Sopron és a régió gazdaságának élénkítését várják. A szövetkezetnek bárki tagja lehet, aki tudomásul veszi az alapszabályt, s megvásárol 100 euró értékű részjegyet. A tagnak vállalnia kell, hogy fizetőeszközként elfogadja az utalványt, s forint-, valamint kékfrank számlát nyit a szövetkezet pénzügyeit bonyolító pénzintézetnél.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a tavalyi történelmi mélypont után idén fellendülni látszik a hazai fűszerpaprika termesztés. Idén ugyanis mintegy ezer hektárral nagyobb területen termelnek paprikát, és a vírusos megbetegedések és természeti károk is csak elszigetelten jelentkeznek. Így a tavalyinál várhatóan 6-7 ezer tonnával nagyobb termét takaríthatnak be. A 16-17 ezer tonnás termésből előállítható megközelítőleg 2500 tonna őrlemény azonban még mindig nem elégíti ki a hazai igényeket, vagyis az import továbbra is elengedhetetlen. Tavaly például 1500-2000 tonna őrleményt állítottak elő, a hazai felhasználás pedig 3-4 ezer tonnát tesz ki. A Fűszerpaprika Kutató-Fejlesztő Kft. igazgatója szerint a behozatal nagy részét a feldolgozók továbbexportálják, gyakran feljavítva a hazai terméssel. Tehát a 4-5 ezer tonnára tehető import nagy része el is hagyja az országot. Tímár Zoltán úgy véli: a nagyobb termés miatt várhatóan nem emelkedik a termés ára, inkább arra lehet számítani, hogy a fűszerpaprika átvételi ára idén stagnál vagy mérsékelten csökken.

A Világgazdaság arról ír, hogy megkezdődött a tagtoborzási szezon a hazai magánnyugdíjpénztáraknál. A piaci szereplők a pályakezdőkre összpontosítanak. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint például tavaly július és szeptember között lépett be a kasszákba az összes új tag csaknem 45 százaléka, több mint 85 ezer fő.

Többen sorsolásokkal, ajándékokkal igyekeznek megnyerni a pályakezdők kegyeit, akik nem feltétlenül az elért hozamok és a befektetési politikák alapján választanak szolgáltatót. A leglátványosabb kampánnyal az idén a piacvezető OTP Magánnyugdíjpénztár jelent meg. A tagtoborzási módszerek alapján ugyanakkor szembetűnők az eltérések a banki és a biztosítói hátterű pénztárak között: utóbbiak ugyanis reklámokra, ajándékokra ritkábban költenek, inkább a cégcsoport valamelyik másik szolgáltatását adják ajándékba.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy több iskolában már ma megtartják az évnyitót, a héten mindenképpen visszatér az élet a nagyvárosokba. A fővárosban a sulikezdés és a szabadságok befejezése kaotikus állapotokat okozhat a közlekedési szakemberek szerint. Hogy pontosan hol és mekkora dugók alakulhatnak ki, azt még a közlekedésszervezők sem tudják megmondani, ugyanis ennyi és ilyen mértékű útfelújítás egyszerre még nem zajlott Budapesten. A lap emellett megjegyzi: lezárult a rövid szezonú balatoni nyár, a gyorsértékelések szerint felemás eredménnyel. A szállás- és vendéglátóhelyek közül általában az olcsóbbak tudtak nyerni, a nívósabb kategóriákban egyértelmű a visszaesés. Valamennyi szállástípusnál csökkent a tartózkodási idő, a költés pedig a becslések szerint drasztikusan mérséklődött.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×