eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szarka: Szlovákiában a kétnyelvűségnek nincs becsülete

Szlovákiában a kétnyelvűségnek nincs becsülete - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Szarka László történész, az MTA Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársa. Mint azt az InfoRádióban elmondta, az írásbeliség 99 százaléka eddig is szlovák nyelven folyt, az emberek pedig egyre inkább hozzászoknak ehhez.

Számít az EBESZ főbiztosának közvetítésére az MTA Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársa. Szarka László reméli: eredményes lesz, ha a főbiztos mindkét országba ellátogat, és levezényli a háromoldalú tárgyalásokat.

Bár a főbiztosság nyelvtörvényről alkotott véleményét diadalként értékelték Szlovákiában, valójában szerepelt abban 20 olyan felvetés, amelyet a szlovákoknak pontosítani kell. Ezért is csúszik két hónapot a végrehajtási szabályok elkészítése és a törvény végrehajtása.

Szarka László a törvényt értékelve azt mondta: nem életszerű, hogy a tűzoltók, orvosok, rendőrök kizárólag szlovák nyelven beszélhetnek egymástól. Hozzátette: mind a szlovák kisebbségi törvény, mind az államnyelvtörvény hozzájárul a kisebbségi nyelvek visszaszorulásához.

Mint mondta, a magyaroknak csak elvben van lehetőségük a hivatalos iratok vagy például a jogszabályok anyanyelven történő megismeréséhez, a valóságban a hivatalos írásbeli kommunikáció 99 százaléka szlovák nyelven történik.

Az iratokat nem fordítják le magyarra, és sok helyen tolmács sem működik. Kassán például a polgári házasságkötés is csak szlovák nyelven lehetséges. Sokan ezért választják a templomi esküvőt, még azok közül is, akik nem vallásosak.

Elmondta azt is: az ötödik generációban kisebbségi helyzetben lévő szlovák nők mindössze 10-15 százaléka él a törvény adta lehetőséggel, hogy a magyar nevét használja, a kettős névhasználat ugyanis nem lehetséges.

Hanganyag: Mong Attila

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×