eur:
389.65
usd:
362.8
bux:
67987.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bajnai már hétfőn megállapodna - a nap hírei

A miniszterelnök azt reméli, hogy már hétfőn meg tudnak állapodni az MSZP frakcióval a jövő évi költségvetésről. Több embert vettek őrizetbe a rendőrök önbíráskodás miatt a romák elleni támadásokkal összefüggésben. Hosszú ideig jelentős fennakadás volt az M3-as autópálya forgalmában Bag és Gödöllő között. A nap hírei 2009. augusztus 29-én, szombaton.

Elégedett a költségvetési egyeztetések menetével és eredményével a miniszterelnök. Bajnai Gordon, miután szombat délelőtt a szocialista frakció vezetésével tárgyalt, úgy fogalmazott: reméli, hogy hétfőn meg tudnak állapodni a képviselőcsoporttal a jövő évi költségvetésről. Az MSZP parlamenti frakcióvezetője arról beszélt, hogy megoldást találtak a költségvetés vitás kérdéseire a lezárult előkészítő folyamat során. Mesterházy Attila hangsúlyozta: a büdzsé takarékos és fegyelmezett lesz, nem választási, hanem kizárólag az ország hosszú távú érdekét figyelembe vevő költségvetés készül. A távirati iroda úgy tudja: az MSZP-frakció vezetése elfogadta az önkormányzatokat és a közösségi közlekedést érintő jövő évi forráskivonás mértékét, de további egyeztetést tart szükségesnek ezek részleteiről. Korábban Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője pártja álláspontját megismételve úgy nyilatkozott: a megszorításokról már többször bebizonyosodott, hogy teljesen feleslegesek és értelmetlenek voltak. Retkes Attila, az SZDSZ elnöke azt hangsúlyozta: továbbra is ellenzik a 120 milliárd forintos önkormányzati forráskivonást.

Több embert vettek őrizetbe és helyeztek előzetes letartóztatásba főként önbíráskodás miatt a romák elleni támadások ügyével összefüggésben - közölte az országos rendőrfőkapitány, miután cigány vezetőkkel tárgyalt. Bencze József konkrét számokról sem a gyanúsítottak, sem az ügyek esetében nem beszélt, csak annyit mondott, hogy több megyében is fordultak elő ilyen esetek az elmúlt hónapokban. A hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadásokkal összefüggésben elhangzott: nem 9, hanem 8 bűncselekménnyel gyanúsítják a négy őrizetbe vett közül a testvérpárt, a másik kettőt egy-egy támadással hozták összefüggésbe. A találkozón Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke azt mondta: a romák környezetében sok a bizonytalanság, nem bíznak abban, hogy a támadások miatt előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak elfogásával minden elkövető rendőrkézre került.

Még nincs döntés a magyar és a szlovák miniszterelnök találkozójának helyszínéről - közölte a kormányszóvivő. Szollár Domokos azután beszélt erről, hogy korábban egy pozsonyi hírügynökség azt közölte: megfelelő előkészítés esetén már szeptember első felében találkozhat egymással Budapesten Bajnai Gordon és Robert Fico. A kormányszóvivő most azt hangsúlyozta: még tartanak a találkozó előkészületei, a megbeszélés helyszínéről és napirendjéről várhatóan szó lesz Balázs Péter magyar és Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter vasárnapi szlovéniai megbeszélésén.

Nyilatkozatban tiltakozik 21 magyar és külföldön élő közéleti személyiség a szlovák államnyelvtörvény ellen. A dokumentum aláírói úgy vélik: a jogszabály a szlovákiai kisebbségek anyanyelv-használatának súlyos és értelmetlen korlátozását jelenti. Azt is hangsúlyozzák, hogy az alapvető emberi jogok közé tartozik a közös anyanyelv használata az azonos anyanyelvűek között.

Balog Zoltánt választották meg a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnökének. Az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke a tisztújító közgyűlés egyhangú döntése után elmondta: legfőbb feladatának a polgári együttműködés dinamizálását, egységesítését tartja. Martonyi János, az egyesület most leköszönt elnöke 7 évig vezette a szervezetet.

A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul az MDF, hogy kiderüljön, mi áll az 56 milliárd forintos veszteséget okozó szabálytalan budapesti közbeszerzési eljárások hátterében. Dávid Ibolya, a párt elnöke emlékeztetett arra: a metróépítésre kiírt 50 közbeszerzési eljárásból többet szabálytalannak minősített az Európai Bizottság, és ezért csökkentette az uniós támogatást. A politikus úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy a korrupciógyanús közbeszerzési eljárásokat a Fővárosi Önkormányzat sikerpropagandával próbálja eltussolni.

Közzétették a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárokat a felvi.hu honlapon. Az írásbeli értesítőket szeptember első napjaiban küldik ki az intézmények. A jelentkező 13.400 diák közül több mint 12 ezren bekerültek valamilyen képzésre. 5 képzésnél volt 440-459 pont között a bekerülési határ, mesterképzésre 1500 hallgatót vettek fel, közülük 466-an államilag finanszírozott helyre kerültek be. Felsőfokú szakképzésre 586 költségtérítéses diákot vettek fel.

Október végéig meghosszabbította az úgynevezett őssejt-ügyben őrizetbe vett professzor és segítőtársa előzetes letartóztatását a bíróság. A Nemzeti Nyomozó Iroda adatai szerint egy őssejt-kutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek illegális őssejt-kezeléseket 2007-től, anyagi ellenszolgáltatás fejében.

Hosszú ideig jelentős fennakadás volt az M3-as autópálya forgalmában Bag és Gödöllő között a Budapestre vezető oldalon, mert egy munkagép szombat délelőtt rádőlt az úttestre. A balesetben senki nenm sérült meg. Néhány hete egy hídelem zuhant az autópályára és okozott jelentős fennakadást a forgalomban.

A jelen kor legnagyobb törvényhozójának és a Demokrata Párt lelkének nevezte búcsúbeszédében a kedden elhunyt Edward Kennedy szenátort az amerikai elnök. Barack Obama a bostoni Missziós Templomban tartott gyászmisén úgy fogalmazott: a politikus a szenátus oroszlánja volt, akinek több mint 300 törvény köthető a nevéhez. A búcsúszertartáson csaknem 1500-an vettek részt, megjelent többek között. George Bush, Bill Clinton és Jimmy Carter volt elnökök, valamint Hillary Clinton külügyminiszter és Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó.

Kétszeri halasztás után közép-európai idő szerint szombat kora reggel elindította a Discovery-t a Nemzetközi Űrállomásra az Amerikai Űrkutatási Hivatal. A NASA a héten először a rossz időjárás, aztán műszaki hiba miatt nem bocsátotta fel az űrrepülőgépet. A Discoveryn hét asztronauta utazik, öt amerikai, egy mexikói és egy svéd. Útjukat 13 naposra tervezik.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×