eur:
397.04
usd:
355.58
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Gasparovic: nincs miért bocsánatot kérni Sólyom Lászlótól

A szlovák államfő szerint nincs miért bocsánatot kérni Sólyom László magyar köztársasági elnöktőlNyilvánosságra kell hozni az állami társaságoknál dolgozó vezetők juttatásait. Előnytelen volt a BKV számára a felügyelőbizottság szerint a korábbi jutalmazási rendszer. A nap hírösszefoglalója.

Ivan Gasparovic szlovák államfő szerint semmi oka nincs annak, hogy Pozsony bocsánatot kérjen Sólyom László magyar köztársasági elnöktől a múlt pénteki diplomáciai incidens miatt. Marek Trubac elnöki szóvivő a Pravda című pozsonyi napilapban reagált Kumin Ferencnek, a Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetőjének nyilatkozatára, aki szerint Szlovákia megsértette a Magyar Köztársaságot. A magyar államfő múlt pénteken Révkomáromban vett volna részt Szent István szobrának felavatásán, de személyét a szlovák hatóságok aznapra nem kívánatosnak minősítették, és ezzel meghiúsították látogatását. Közben egyeztetést kezdeményezett Robert Fico szlovák kormányfővel a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében Bajnai Gordon miniszterelnök - közölte a kormányszóvivői iroda. A találkozót a tájékoztatás szerint szeptember első felében rendezhetik meg. A szlovák miniszterelnök szóvivője közölte: Robert Fico kész bárhol és bármikor találkozni magyar partnerével, és kész megvitatni vele bármilyen témát.

Aláírta Bajnai Gordon miniszterelnök azt a határozatot, amelynek értelmében nyilvánosságra kell hozni minden, állami többségi befolyással működő gazdasági társaságnál tevékenykedő vezető tisztségviselő pénzbeli juttatásait. A távirati iroda úgy tudja: a kormányrendelet alapján szeptember 15-étől bárki számára hozzáférhető módon, az interneten kell közzétenni az adatokat. A nyilvánosság megismerheti a végkielégítés mértékét is.

Felfüggesztették a Malév privatizációjakor vállalt és még meglévő 32 millió euró garancia behajtását az orosz Vnyesekonombanknál. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a lépést a Malév tőkehelyzetének rendezéséről szóló magyar-orosz kormányközi tárgyalások indokolták. Kamarás Miklós emlékeztetett arra: a MNV májusban hívta le a még fennálló, összesen 32 millió euró bankgaranciát, azután, hogy az orosz pénzintézet a Malév tartozásai fejében februárban lekért 4 millió eurót nem fizette meg. Korábban a Magyar Hírlap azt írta: a Malév megmentésére készül a kormány. Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy a kabinet megoldást keres a Malév problémáira, de részleteket nem közölt.

Előnytelen volt a BKV számára a felügyelőbizottság szerint az a jutalmazási rendszer, amelynek alapján a cég volt humánpolitikai igazgatója csaknem 100 millió forintos végkielégítést, illetve prémiumokat kaphatott - közölte a testület ülése után a bizottság Fidesz által delegált tagja. Vitézy Dávid elmondta: a most lezárult belső ellenőrzés derítette ki, hogy az Szalainé Szilágyi Eleonóra 2007-ben 33,5 millió forint egyéb juttatást, prémiumot kapott, ez emelte meg a végkielégítéskor számolt bérét. A BKV-nál ellenőriznek több tanácsadói szerződést, 2003-ig visszamenőleg 85, nagyobb összegű végkielégítési esetet, és vizsgálat indult Horváth Éva, Hagyó Miklós sajtóreferense ügyében is.

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a meleg és biszexuális közösségeket az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 13 külképviselet. A 14. alkalommal szervezett egyhetes film- és kulturális rendezvénysorozat vasárnap kezdődik; a fővárosi melegfelvonulást szeptember 5-én tartják. A nagykövetségek állásfoglalása szerint a közösségeknek joguk van arra, hogy békésen, törvényesen felvonuljanak, és így felhívják a figyelmet az őket érő hátrányos megkülönböztetésre. Korábban a fővárosi melegfelvonulás betiltását kérte a budapesti rendőrfőkapitánytól Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő és több civil szervezet. A magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű szövetség megengedhetetlennek nevezte a nyilatkozatot. A Fidesz azt közölte, hogy a politikus a magánvéleményét mondta el az ügyben.

Tiltakoznak a szakmai szövetségek amiatt, hogy a tervek szerint jövőre az innovációs alap nem kap állami forrást. Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke az InfoRádióban emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi jogszabály alapján az innovációs alapba a vállalatok fizetnek be, amelyhez a kormány az előző két év befizetésének átlagával járul hozzá, ez az összeg 2010-ben 25 milliárd forint lenne. Úgy vélte: ha jövőre megvalósul a kormány elvonási terve, az drámai következményekkel járna, mivel a leszerződött projektek finanszírozására sem lesz elég pénz, nemhogy új pályázatok kiírására.

A hagyományoknak megfelelően október 15-én folyósítják a diákhitelt először az ősszel - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója. Csillag Tamás elmondta: azoknak, akik eddig még nem igényeltek hitelt, de már októberben szeretnének pénzhez jutni, szeptember 15-éig kell leadniuk igénylésüket a kijelölt postahivatalokban vagy az együttműködő pénzintézetek fiókjaiban.

Menekültstátuszt kapott Lengyelországban egy orosz újságíró, aki Oroszországban közölt írásaiban az emberi jogok csecsenföldi megsértésének eseteit tárta fel. Jevgenyij Novozsilov egy lengyel lapnak elmondta, hogy cikkei miatt 2001-ben hét és fél hónapra elmegyógyintézetbe zárták Oroszországban, ennek ellenére tovább írt a csecsenföldi harcokról, és azt állítja, hogy az orosz titkosszolgálatok emiatt halálosan megfenyegették.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Újabb rekordok a tőzsdéken

Újabb rekordok a tőzsdéken

Kedvező hangulatban telt a kereskedés az ázsiai piacokon pénteken, ezt követően pedig Európában is folytatódik az emelkedés. Rögtön a piacnyitás után új napon belüli csúcsot döntött a német DAX index, de a hazai BUX sem maradt ma új rekord nélkül, bár később lefordult a magyar benchmark. Az USA-ban szintén folytatódott az emelkedés a nyitást követően, az esti órákra azonban kezdenek némileg lendületet veszíteni a vezető részvényindexek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:10
×
×
×
×